Linkuri accesibilitate

Poliția belarusă a arestat mai mulți participanți la Marșul Păcii și Independenței din Minsk


Marșul Păcii și Independenței din Minsk. 30 august 2020

Zeci de mii de oameni s-au strâns din nou la Minsk duminică, pentru a protesta împotriva alegerilor prezidențiale din 9 august pe care le consideră măsluite. Protestatarii au organizat un Marș al Păcii și Independenței, îndreptându-se spre piața din centrul capitalei belaruse, care fusese blocată de forțele de ordine.

Poliția a arestat mai mulți participanții la această manifestație pașnică. Autoritățile avertizaseră încă de sâmbătă că protestul nu este autorizat, iar poliția a recomandat jurnaliștilor să stea la cel puțin 100 de metri de manifestație ca să nu riște să fie reținuți.

Mii de femei protestează la Minsk împotriva lui Lukașenka
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:43 0:00

Protestele au izbucnit în Belarus pe 9 august, când s-a anunțat victoria cu peste 80% din voturi a președintelui Alexandr Lukașenka, în alegerile prezidențiale, în timp ce Svetlanei Țihanovskaia, principala candidată a opoziție, i-au fost atribuite mai puțin de 10% din voturi.

De la izbucnirea protestelor, poliția a reținut mii de manifestanți, mai ales în primele zile, iar joi, 27 august, a reținut mai mulți jurnaliști străini, între care și din partea Europei Libere/Libertatea. Ulterior, jurnaliștii au fost eliberați, dar cel puțin 17 și-au pierdut acreditările, ceea ce înseamnă că nu mai au voie să relateze.

Între timp, Kremlinul a anunțat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenka, se vor întâlni în săptămânile următoare la Moscova. Cei doi lideri au avut duminică o convorbire telefonică despre consolidarea relațiilor bilaterale, pe fundalul protestelor masive, antiprezidențiale din Belarus.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG