Linkuri accesibilitate

Poliția ungară închide granița cu Serbia pentru a opri intrarea migranților


Migranți protestând la granița dintre Serbia și Ungaria

Poliția ungară a închis temporar un punct de trecere a graniței cu Serbia, unde sunt adunați circa 200 de emigranți, inclusiv copii, care cer dreptul să treacă prin Ungaria spre alte țări din Europa occidentală.

„Suntem refugiați, nu criminali” și „Deschideți granița” scandau joi seară persoanele strânse la punctul de granița Kelebija. Pe partea sârbă a graniței, un polițist a declarat agenției AFP că ar fi vorba de circa o sută de refugiați, care așteptă pașnic să li să permită trecerea frontierei.

În acest moment se estimează că mai multe mii de refugiați sunt blocați în Balcani, sperând să ajungă în țările din Europa occidentală.

Potrivit informațiilor oficiale, majoritatea sunt din Siria, Irak, Afganistan și Yemen.

Un consilier al premierului ungar Victor Orban, cunoscut pentru pozițiile sale tranșante împotriva migrației a declarat că, luna trecută, s-au înregistrat peste 3 mii de încercări de intrare ilegală în Ungaria, la granița de sud a țării. Față de numai câteva sute pe lună, anul trecut. Poliția ungară a vorbit și despre „atacul” unui grup de migranți, relatare pusă serios sub semnul întrebării de analiști independenți.

În 2015-2016, sute de mii de migranți au trecut prin Balcani, în drum spre Europa occidentală. Majoritatea au ajuns în Germania și țările scandinave. Criza migranților și decizia Germaniei și Austriei de a deschide atunci granița au fost provocate de imaginile de la Budapesta, unde mii de oameni fuseseră blocați zile în șir în Gara centrală a orașului.

XS
SM
MD
LG