Linkuri accesibilitate

Politica de cadre a PD reflectă în mare măsură niște năravuri vechi (Nicolae Negru/Ziarul Naționa)


Alegerile anticipate pentru Primăria capitalei și toleranța oamenilor la adresa puterii actuale (Dumitru Spătaru/tribuna.md).

Ziarul de gardă” publică pe site-ul său zdg.md reacția Uniunii Europene la arestările în masă de sâmbătă din Rusia. Uniunea Europeană a condamnat „brutalitatea poliţiei şi arestările în masă” din Rusia, în urma protestelor împotriva preşedintelui Vladimir Putin. „Arestarea a peste 1000 de demonstranţi şi violenţa folosită astăzi împotriva lor de către autorităţile din întreaga Rusie ameninţă libertăţile fundamentale de expresie, asociere şi adunare din Federaţia Rusă”, arată un comunicat al cabinetului şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini. „Chiar dacă unele demonstraţii nu au fost autorizate în locurile unde s-au desfăşurat, asta nu poate justifica brutalitatea poliţiei şi arestările în masă”, afirmă purtătoarea de cuvânt Maja Kocijancic. Circa 1350 de manifestanţi au fost arestaţi după protestele împotriva preşedintelui Putin, care urmează să îşi înceapă luni noul mandat, obţinut în urma alegerilor din martie. Printre cei reţinuţi de poliţie se află şi opozantul Alexei Navalnîi, notează publicaţia.

Revista presei cu Liliana Babăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct

În comentariul său săptămânal pentru agenţia ipn.md, analistul politic Dionis Cenuşă scrie ca despre „o adevărată lovitură de imagine pentru guvernarea de la Chișinău” despre lipsa unei date concrete când prima tranșă a asistenței macro-financiare a UE va putea fi debursată. Instituțiile europene practic au refuzat să valideze prima tranșă pe motivul că autoritățile de la Chișinău au restanțe la îndeplinirea unei condiții sectoriale, comentează el. De fapt, principala obiecție a europenilor conține nemulțumirea față de felul cum funcționează Autoritatea Națională pentru Integritate, care are un rol sistemic în combaterea corupției politice. Dacă această instituție nu este fortificată până în iulie, atunci UE poate decide transferarea primei tranșe în septembrie.

Pentru guvernarea de la Chișinău acordarea cât mai rapidă a primei tranșe are o semnificație majoră, deoarece creează mai mult teren pentru manevre politice într-un an electoral crucial. Cunoscut pentru tentativele de a adopta contra-reforme, partidul de la guvernare ar putea comite abateri de la actualele angajamente față de UE legate de instituțiile democratice. De aceea, obținerea banilor până în luna iulie va oferi Democraților timp pentru a ajusta ritmul și direcția reformelor, fără a risca pierderea primei tranșe din asistența macro-financiară. Pe de altă parte, amânarea tranșei pentru toamnă nu este întru totul dorită nici de către UE. Acordată în preajma alegerilor, asistența poate deveni o resursă administrativă în mâinile guvernării. De asemenea, aceasta poate fi folosită de către forțele pro-ruse pentru a acuza UE de încercarea de a influența votul moldovenilor.

„Alegerile anticipate ale Primarului capitalei, indiferent de rezultatele pe care le vor avea, vor da și răspuns la câteva întrebări importante, prima - cât de tolerant e alegătorul cu cei care ajung la putere pe ușa din spate”, scrie Dumitru Spătaru pe tribuna.md. Analistul o a re în vedere pe Silvia Radu. Dacă ea va învinge în scrutinul din data de 20 mai, guvernarea va obține un răspuns indirect și în ceea ce ține de toleranța oamenilor față de actuala putere. Or, PD, de asemenea, a venit la putere pe ușa din spate, continua Spătaru. Situându-se în precedentele alegeri parlamentare abia pe locul patru în preferințele alegătorilor și acumulând mai puțin de o cincime din voturile acestora, democrații, de asemenea, folosind pârghia politică și cea judiciară, au preluat întreaga putere în stat și o exercită până în prezent.

Tot pe tribuna.md şi cu aceeaşi semnătură apare un comentariu ce evaluează şansele actorilor politici de la Chişinău de a soluţiona problema transnistreană. Despre șansele guvernării, Spătaru scrie că aceasta are un mare avantaj – contactul direct cu cu conducerea gigantului din stânga Nistrului – Sheriff. Se zice că toate mișcările în direcția soluționării problemei transnistrene înregistrate în ultima jumătate de an, au pornit anume de la înțelegerile directe ce au existat între adevăratele puteri decizionale de la Chișinău și Tiraspol, adică între cei ce stau în spatele guvernelor de la Chișinău și Tiraspol. E o filieră care deja a dovedit o oarecare eficiență și care ar putea genera anumită eficiență și în continuare.

Având pârghia oficială în mâini, puterea ar putea încerca să-i intereseze și pe factorii de decizie de la Bruxelles și Strasbourg cu o eventuală soluție pentru problema transnistreană. Or, Transnistria este în apropiata vecinătate a frontierei UE și prezintă un real pericol pentru stabilitatea și securitatea în această zonă a Europei. Pe de altă parte, Președintele Igor Dodon are alt mare avantaj – fără cointeresarea Rusiei, problema transnistreană nu poate fi soluționată, iar șeful statului e unicul partener de dialog de la Chișinău credibil pentru Kremlin. El are suportul direct al Președintelui rus, Vladimir Putin, iar desele lor întrevederi și amicitatea caracteristică discuțiilor celor doi șefi de state e cea mai bună dovadă în acest sens. Varianta ideală pentru soluționarea problemei transnistrene ar fi conjugarea eforturilor dintre guvernare și Președintele Igor Dodon.

Nicolae Negru se referă în ziarulnational.md la nomenclatura democrată. Într-o partidă de box sau fotbal contează nu numai rezultatul, ci și tehnica, corectitudinea, eleganța jocului, scrie el. Cam așa e și în politică, în exercițiul puterii. Preluând toată puterea legislativă și executivă, PD promitea un alt fel de guvernare, nu doar mai stabilă, ci și mai rezultativă, adecvată obiectivului de integrare europeană. Politica de cadre a PD reflectă în cea mai mare măsură niște năravuri vechi, bazându-se nu atât pe competență, pe merit, cât pe niște criterii speciale, personale ale liderului PD. Există un anumit număr de persoane, unele dintre ele „moștenite” de la comuniști, un fel de nomenclatură democrată, care se bucură de încrederea maximă a lui Plahotniuc, fiind numite în cele mai importante funcții, mutate din fotoliu în fotoliu, în pofida faptului că, cel puțin în aparență, nu au pregătirea și experiența necesară.

Că ceva nu merge bine cu cadrele în PD o demonstrează și exemplul SIS-ului, care, de ceva timp, a rămas fără director. A fost nevoie de încă două luni și jumătate până a fost selectată o nouă candidatură la postul de director al SIS, Vasile Botnari, care, abia se obișnuise cu noua sa activitate de președinte al Consiliului de Administrație la „MoldovaGaz”. Cine și de ce îl recomandă pe Botnari la șefia Serviciului de Informații și Securitate, trecând peste faptul că acesta poate fi suspectat de tăinuire a veniturilor, după cum scrie ZdG? (E grăitor că și opoziția a ignorat acest detaliu, care îl „înrudește” pe Botnari cu Andrei Năstase.) Este Botnari de neînlocuit, un factotum, și-a îndeplinit misiunea și nu mai are ce face la „MoldovaGaz” sau Plahotniuc nu are încredere în nimeni altul? Oricum ai da, nici guvernarea în ansamblu, nici Plahotniuc în particular nu arată bine în acest caz. În mod evident, loialitatea personală bate profesionismul. Interesul Republicii Moldova și chiar interesul de partid rămân pe plan secundar. Nu ar fi cazul ca PD să cedeze guvernarea altor partide, care poate dispun de mai multe cadre de încredere?

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG