Linkuri accesibilitate

„Politicul a eșuat în încercările de a reforma judiciarul” (M. Kalughin/Cotidianul)


„Plata tuturor programelor de sprijin bugetar ar trebui să rămână în așteptare până când are loc un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice” (Comunicat UE/Deschide.md).

Editorialistul Ziarului de Gardă, Petru Grozavu, crede că eventuale alegeri anticipate sunt puţin probabile. „Igor Dodon, care cu mobilizarea masivă a electoratului transnistrean şi a celui găgăuz şi a diasporei din Rusia abia de a adunat 35 de mandate din 51 pe care le-a pretins de când e preşedinte, nu va încerca să mai intre o dată în aceeași apă. PDM nu va face-o nici atât, pentru că 30 de mandate nu sunt ale lor, ci ale comisiilor electorale în care monitorizarea alegerilor a fost ratată”, scrie comentatorul. După părerea lui, sigurul avantajat de anticipate ar fi blocul ACUM, al cărui prestigiu postelectoral a devenit mai mare decât cel preelectoral. „Numai că şi PDM, şi PSRM, şi uninominalii nu vor lăsa să se întâmple asta. Democraţii şi socialiştii se vor înţelege şi vor crea, cel mai probabil, o majoritate parlamentară neoficială, pentru a putea supravieţui şi guverna”, concluzionează Petru Grozavu.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Refuzul Blocului ACUM de a negocia formarea unei alianțe cu PDM poate duce la întărirea forțelor pro-ruse, iar țara va ajunge pe mâna Kremlinului, consideră academicianul Anatolie Hurmuzachi citat de Evenimentul Zilei. Hurmuzachi, care se prezintă a fi un admirator al blocului ACUM crede că „există pericolul real de restaurare a „ciumei roșii” în Republica Moldova, camuflată sub denumirea PSRM. „Poziția categorică a blocului ACUM de a nu merge la o alianță că PDM este ruptă de realitatea momentului. Alegătorii dvs. doresc să luați cele 40 de locuri care vi se cuvin în guvern și în celelalte structuri statale, să înaintați persoane integre și capabile și să vă reușească colaborarea cu PDM în favoarea poporului”, mai notează Anatolie Hurmuzachi.

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc are opțiunea de a forma o majoritate parlamentară „prin abuzuri sau corupere”, afirmă expertul WhatchDog Valeriu Pașa, citat de agenţia de presă IPN. „Singura cale normală, firească, având în vedere abuzul care a avut loc pe data de 24 februarie, este ca partidele politice care încă au de gând să facă politică să găsească un compromis pentru un singur scop – provocarea alegerilor anticipate, care se vor desfășura în condiții democratice, corecte, cu instituții libere și independente”, consideră Valeriu Pașa. Alegerile parlamentare anticipate constituie un scenariu de rezervă, crede analistul politic Victor Ciobanu. După părerea lui, liderul PDM acționează ca un viitor premier, având în vedere ultimul briefing de presă la care a anunțat proiectele pentru care își asumă răspunderea Guvernul. „Putem cataloga asta ca intenție a domnului Plahotniuc de a se poziționa în această cursă de negocieri și nu este secret pentru nimeni că „viitorul premier” vine cu fapte, nu vorbe”, a menționat Victor Ciobanu.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru mai multe proiecte de legi, inclusiv cel care prevede majorarea pensiilor şi unul vizând ajutoare pascale de 600 de lei. Pensiile ar urma să crească prin indexarea lor cu 5,3 la sută faţă de 3 la sută. Mold-street.com scrie însă că pensiile puteau creşte cu peste 8 la sută, dacă ar fi fost aplicată metoda de indexare de până la reforma pensiilor promovată de Guvernul Filip. De unde se vor lua bani? În documentul executivului nu se precizează, dar ministrul finanţelor Ion Chicu a spus că din contul creşterii cu circa 10 la sută a veniturilor bugetare în primele două luni ale anului. Pentru plata ajutorului pascal de 600 de lei sunt necesari 370 de milioane de lei, care vor fi luaţi din contul altor categorii de cheltuieli bugetare.

Parlamentul European amână evaluarea consecințelor alegerilor asupra viitoarelor relații UE-Moldova, titrează deschide.md cu referire la un comunicat al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. „Amintim că, în ultima noastră rezoluție privind Moldova, Parlamentul European și-a reiterat poziția conform căreia orice decizie privind viitoarele plăți de asistență macrofinanciară ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare [...] și cu condiția că acestea să fie realizate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de organisme internaționale specializate. Plata tuturor programelor de sprijin bugetar ar trebui să rămână în așteptare până când are loc un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice”, se spune în document. „Procesul electoral din Moldova nu s-a terminat. Trebuie să observăm modul în care autoritățile Republicii Moldova se ocupă de procedurile de contestare și de modul în care se formează majoritatea în Parlament. În mod special, ne întrebăm: va fi acest proces transparent și lipsit de presiune exercitată asupra nou-aleșilor parlamentari? Vor putea toți deputații să își preia mandatul? Prin urmare, Parlamentul European nu va face, în acest stadiu, nicio evaluare a consecințelor alegerilor asupra viitoarelor relații UE-Moldova”, mai precizează comunicatul.

Cotidianul.md o citează pe experta anticorupție Mariana Kalughin care constată că amestecul politicului în justiție a torpilat anumite reforme care urmau să fie implementate, denaturându-le esența. „Politicul a eșuat în încercările de a reforma judiciarul, ghidându-se de interesele înguste de partid fără a ține cont de interesul public. Pentru ca reforma justiției să reușească, este necesară o altă clasă politică”, crede experta. Ea mai notează că nu orice guvernare poate edifica un sistem judiciar eficient și integru. „Acest lucru poate reuși doar unui politic eficient și integru, capabil să renunțe la instinctul de a domina judiciarul. Să vedem dacă, urmare a alegerilor parlamentare din februarie 2019, se va produce această schimbare. Calitatea viitorului legislativ va determina calitatea judiciarului în viitor”, mai notează Mariana Kalughin.

XS
SM
MD
LG