Linkuri accesibilitate

Polonia: alegerile prezidențiale vor fi decise în turul de balotaj (VIDEO)


Primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, 28 iunie 2020.

În Polonia, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne, alegerile prezidențiale vor fi decise în două săptămâni, într-un tur de balotaj. Președintele Andrzej Duda, susținut de partidul conservator de guvernământ „Lege și Justiției” (PiS), a câștigat 41,8%, urmat de principalul său rival, primarul liberal al Varșoviei Rafał Trzaskowski, susținut de Platforma Civică. Trzaskowski a obținut 30,4% din voturi. În total, au fost 11 candidați în primul tur al prezidențialelor.

Două sondaje efectuate duminică seară, după închiderea centrelor de votare arată că Duda rămâne favorit în cursa prezidențială, dar cu un avantaj minim, de circa 2%.

Luptă strânsă la alegerile din Polonia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00

Duda a candidat cu promisiunea nu numai de a apăra programul generos de ajutoare sociale al partidului „Lege și Justiție” dar și de a proteja familia tradițională. Campania sa electorală a fost marcată de un discurs puternic homofob.

Trzaskowski, pe de altă parte, a promis că va încerca să reunească societatea poloneză, în acest moment profund divizată între zonele rurale tradiționaliste și cele urbane, progresiste. Totodată, Trzaskowski a pledat pentru reapropierea de Bruxelles, spre deosebire de președintele Duda, care mizează pe relația cu Statele Unite.

În Polonia, rolul președintelui este în primul rând unul reprezentativ dar poate influența politica externă și de apărare. Mai important, este și cel care promulgă legile iar un președinte din partea opoziție ar putea reprezenta cel puțin o frână în calea partidului naționalist- conservator de guvernământ. PiS are o majoritate șubredă în Parlament și s-a bazat pe sprijinul președintelui pentru a trece legi care, susțin criticii, au subminat statul de drept.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG