Linkuri accesibilitate

Polonia criticată pentru returnarea migranților și solicitanţilor de azil în Belarus


Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a criticat vineri Polonia pentru practica „repetată și sistematică” de a „returna” migranţi şi solicitanţi de azil în Belarusul vecin, al cărui regim este acuzat de orchestrarea unei crize a migranţilor la frontiera UE, ceea ce Minskul dezminte.
„Polonia obligă aceste persoane să se întoarcă în Belarus fără să examineze fiecare situaţie în parte şi, în special, fără să stabilească dacă persoana respectivă poate pretinde sau nu protecţie internaţională", se arată într-o declarație a Consiliului Europei, for care veghează la respectarea drepturilor omului.

Frontiera dintre Polonia și Belarus – scena tragediilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00

În comunicat, organizaţia paneuropeană rezumă remarcile Dunjei Mijatovic transmise Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cadrul unui dosar privind situaţia a 32 de afgani la graniţa dintre cele două ţări.

Comisarul semnalează, de asemenea, și „atitudinea autorităţilor poloneze, care nu acordă ajutor umanitar solicitanţilor de azil şi migranţilor" şi „restrâng accesul la zona de frontieră pentru persoanele şi organizaţiile care ar putea furniza un astfel de ajutor umanitar şi asistenţă juridică".


„Această atitudine agravează şi mai mult situaţia şi aşa extrem de dificilă (...) cu care se confruntă mulţi solicitanţi de azil şi migranţi blocaţi la frontieră (...), ceea ce duce la probleme grave de sănătate pentru mulţi dintre ei şi la numeroase decese', argumentează Consiliul.

Polonia şi ţările occidentale acuză regimul belarus că încurajează, chiar organizează această criză a migranţilor, în majoritate provenind din Orientul Mijlociu, promiţându-le o intrare fără probleme în UE. Regimul președintelui Alexandr Lukașenka respinge acuzațiile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG