Linkuri accesibilitate

Polonia: la alegerile prezidențiale, cea mai ridicată participare de la căderea comunismului


Președintele polonez Andrzej Duda, sprijinit de partidul de guvernământ „Lege și Justiție”, a cîțtigat la limită turul de balotaj al alegerilor prezidențiale, Pultusk, Polonia, 12 iulie 2020.

În Polonia, turul al doilea al alegerilor prezidențiale – câștigat la limită de conservatorul Andrzej Duda – a adus la urne 69% din electorat, cea mai mare rată de participare de la căderea comunismului în 1989. Semn că atât pentru conservatorii aflați la putere cât și pentru liberalii pro-europeni, votul de duminică a însemnat mai mult decât un simplu exercițiu electoral, într-o societate polarizată și profund divizată. „Este greu de imaginat că vom avea în viitor și un moment de reconciliere” a apreciat, între altele, Michal Baranowski, analist la German Marshall Fund.

Președintele conservator Andrzej Duda a câștigat turul al doilea cu 51.03% din voturi, față de cele 48,97% obținute de primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski.

Duda este sprijinit de partidul conservator naționalist de guvernământ PiS și de influenta biserică catolică, în vreme ce Trzaskowski are sprijinul principalului partid de opoziție, Platforma Civică. Conservatorii au folosit în campanie retorica anti-gay, în vreme ce Trzaskowski este cunoscut pentru că vrea să aducă Polonia și în această privință mai aproape de standardele UE. Realegerea lui Duda este crucială pentru guvernarea conservatoare de la Varșovia, care poate acum să-și ducă la capăt reforma controversată a justiției, criticată de opoziție, de UE și de guverne occidentale.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG