Linkuri accesibilitate

Polonia marchează 40 de ani de la un acord-cheie pro-democrație


Lech Walesa în fața șantierului naval din Gdansk, Polonia, septembrie 1980

Polonia a sărbătorit luni 40 de ani de când a făcut un pas crucial spre democrație odată cu crearea primului sindicat liber al blocului sovietic, Solidaritatea (Solidarność), care a schimbat cursul istoriei națiunii.

Chiar în aceste zile, Polonia urmărește îndeaproape protestele din Belarusul învecinat împotriva realegerii lui Alexandr Lukașenka, președintele pro-moscovit, mai ales că evenimentele de la Minsk și din alte orașe belaruse seamănă cu acțiunile de masă care au dus la formarea Solidarității.

Luni au avut loc ceremonii în orașul Gdansk, pentru a marca aniversarea acordului încheiat de miile de muncitori aflați în grevă cu conducătorii comuniști ai Poloniei, în 1980. Prin acest acord autoritățile au fost silite să accepte 21 de cereri - cea mai importantă fiind crearea unui sindicat independent. Alte cereri au fost ca muncitorii să poată declara grevă iar populația să aibă libertatea de expresie. Acordul mai avea și prevederi referitoare la îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor și reducerea privilegiilor partidului unic.

„A fost cea mai mare victorie din istoria Poloniei, iar valoarea sa constă în faptul că vechea ordine a fost înfrântă, cei învinși fiind deopotrivă încurajați să rămână prieteni", a declarat fondatorul Solidarității, Lech Walesa, care a devenit ulterior președintele Poloniei. El a ținut acest discurs într-un loc simbolic pentru Solidaritatea - poarta șantierului naval din Gdansk acolo unde, acum 40 de ani, a semnat acordul alături de un reprezentant al guvernului.

Acțiunile sindicatului Solidaritatea au provocat o mișcare națională care în 1989 a răsturnat guvernul comunist susținut de Moscova, au dus la alegeri parlamentare libere și au inspirat mișcări similare în mare parte din blocul sovietic.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG