Linkuri accesibilitate

Polonia: s-a destrămat coaliția de guvernare din cauza legii mass-media


Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki (foto arhivă, Bruxelles, 13 decembrie 2019).

Coaliția naționalistă de guvernământ din Polonia s-a destrămat pe 10 august după ce premierul Mateusz Morawiecki l-a demis pe liderul unui partener de coaliție din cauza dezacordurilor privind politica fiscală și legea mass-media.

Criza a avut loc cu o zi înainte ca Parlamentul să dezbată și să voteze un proiect de lege care ar împiedica proprietarii din afara Europei să dețină controlul în companiile media poloneze.

Criticii spun că ținta nedeclarată a proiectului de lege este postul privat TVN, deținut de Discovery din SUA, adesea critic la adresa guvernului.

Legea ridică serioase semne de întrebare cu privire la pluralismul de opinii în mass-media poloneză și a fost criticată deja de Statele Unite, un aliat cheie al Poloniei.

Săptămâna trecută, un grup bipartit din Congresul american s-a declarat îngrijorat de „atacurile la adresa presei libere, la adresa independenței sistemului judiciar și a principiilor statului de drept în Polonia”.

„Demiterea mea este de facto o ruptură a coaliției de guvernare", a declarat Jaroslaw Gowin, membru al partiduui Acord și fost viceprim-ministru și ministru al dezvoltării.

Este posibil ca guvernul să nu se prăbușească imediat, deoarece ar trebui să existe un vot formal de neîncredere din partea parlamentului.

Partidul de guvernământ „Lege și Justiție” (PiS) ar putea în continuare să caute sprijin din partea extremei-drepte, a independenților sau a altor partide pentru a asigura o majoritate în Parlament.

PiS afirmă că legea mass-media este necesară din motive de securitate națională, argumentând că ar împiedica țări precum China sau Rusia să controleze mass-media ploneză. De asemenea, se spune că legea va alinia Polonia cu alte țări europene, inclusiv Franța și Germania, care limitează proprietatea străină asupra mass-media.

Partidul de guvernământ al Poloniei a întărit deja controlul asupra mass-media, transformând televiziunea publică într-un purtător de cuvânt al partidului.

„Reporteri fără frontiere” îndeamnă parlamentarii polonezi să respingă legislația, acuzând PiS că vizează radiodifuzorul independent „pentru a permite aliaților guvernamentali să achiziționeze TVN”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG