Linkuri accesibilitate

Poroșenko – Zelenski: înfruntare suprarealistă pe stadionul din Kiev (VIDEO)


Actualul preşedinte Petro Poroshenko şi rivalul său actorul Volodimir Zelenski, în timpul dezbaterii. 19 aprilie 2019
Actualul preşedinte Petro Poroshenko şi rivalul său actorul Volodimir Zelenski, în timpul dezbaterii. 19 aprilie 2019

Miza alegerilor din Ucraina rămâne foarte ridicată pentru întreaga Europă. Ucraina este o țară de tranzit pentru gazul rusesc. UE importă majoritatea gazelor naturale consumate.

Cei doi candidați prezidențiali din Ucraina s-au ciocnit într-o epică înfruntare pe stadionul din Kiev, vineri 19 aprilie, în fața a zeci de mii de susținători care au aplaudat, în vreme ce candidații abordau în ritm rapid toate temele esențiale, de la economie și înalta corupție până la războiul împotriva separatiștilor sprijiniți de Rusia în estul țării.

Cu fostul președinte Petro Poroșenko cu mult în sondaje în urma actorului Volodimir Zelenski, aceasta era ultima șansă a lui Poroșenko de a câștiga un impuls suplimentar înainte de runda a doua din 21 aprilie.

Înfruntarea a fost doar ultimul capitol dintr-o campanie electorală care l-a opus pe Poroșenko, un magnat proprietar al unei companii de producție a bomboanelor de ciocolată, împotriva lui Zelenski, un actor comic al cărui singurul rol important a fost acela de a juca un președinte fictiv într-un sitcom la TV.

Mii de suporteri ai ambilor candidați - mulți cu steaguri ucrainene galbene și albastre drapate peste umerii au stat strânși pe stadion, suporterii pentru fiecare parte încercând să-l încurce pe candidatul celeilalte părți, prin întrebări și apeluri patriotice înflăcărate.

-- „Am realizat mai mult în timpul președinției mele decât s-a făcut în toată perioada post-independență", a spus Poroșenko.

-- „Haideți să îi aplaudăm pe oamenii care au fost aduși cu autocarele”, începuse ironic Zelenski. „Nu sunt un politician, sunt doar un om simplu care a venit să spargă sistemul. Sunt rezultatul greșelilor dumneavoastră, domnule Poroșenko", a mai spus el, atacându-l pe Poroșenko pentru bogăția sa.

Zelenski și legătura sa cu oligarhia ucraineană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:52 0:00

Zelesnki a mai spus: -- „Cum e posibil să trăim într-una din cele mai sărace țări din lume, condusă de unul din cei mai bogați oameni?”

Televiziunile din Rusia au transmis în mod extensiv evenimentul.

-- „Poporul ucrainean are dreptul să știe exact ce va face un candidat la președinția unei țări în război, cum să învingă dușmanul și să nu răspândească falsurile rusești", a spus spus Poroșenko, care a urmat: -- „Întrebarea adversarului meu arată o incompetență totală. Pune morții din Donbas pe seama conducerii armatei. Nu puteți imaginea starea țării când am preluat președinția în 2014. Fără buget, fără armată, fără arme. Nu era vina armatei noastre, ci a lui Putin. Iar dumneata faci glume despre Ucraina."

Zelenski a spus: „Când veți apărea în fața unui judecător, o să aveți îndrăzneala să spuneți că e o persecuție politică?", iar când Poroșenko a zis: „Eu întreb despre viitor, unde vom fi peste cinci ani?" Zelenski a înlănțuit, cu har actoricesc: -- „Nu sunt procuror, nu știu unde vom fi. Dar veți avea de-a face cu unul."

Rusofonii din Ucraina speră că Zelenski, un vorbitor de limbă rusă va anula cotele de limbă ucraineană instituite de Poroșenko...

Rusofonii din Ucraina speră că Zelenski, un vorbitor de limbă rusă, care a fost criticat pentru că nu vorbește mai multă ucraineană pe traseul campaniei, va anula cotele de limbă ucraineană instituite de Poroșenko.

Sondajele de opinie sugerează că Zelenski ar putea să aducă o înfrângere devastatoare lui Poroșenko și să devină al șaselea președinte al Ucrainei de la independență încoace.

Zelenski a câștigat prima rundă de alegeri pe 31 martie, cu 30% din voturi, față de 16% pentru Poroșenko.

Zelesnki e suspectat că ar avea o alianță cu Igor Kolomoiski, un om de afaceri aflat în rivalitate cu Poroșenko și care deține postul de televiziune unde Zelenski își prezintă show-urile și filmele. Kolomoiski trăiește exilat în Israel și are legături cu Rusia. În tulburea lume a oligarhilor din Ucraina, Igor Kolomoiski, omul care îl sprijină pe Zelenski, ocupă un loc aparte. Dușman personal al președintelui Petro Poroșenko, el e considerat a se afla în spatele ascensiunii vertiginoase a lui Zelenski.

De la „Regele Ciocolatei” la comandant suprem: Președintele ucrainean luptă pentru realegere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:55 0:00

Zelenski a câștigat prima rundă în ciuda faptului că jurnaliștii ucraineni au descoperit că el posedă o vilă de 15 camere în Italia, pe care nu a pus-o în declarația publică a averii sale. Zelenski a plătit unei companii italiene 3,8 milioane de euro în anul 2017 pentru acea vilă de lux, de 600 de metri pe plaja din Forte dei Marmi.

Orașul de pe litoralul toscan a fost numit „colonia Moscovei" din Italia de către unele mass-media rusești pentru că e o destinație favorită a unor oligarhi ruși precum Oleg Deripaska și Roman Abramovici.

Miza alegerilor din Ucraina rămâne foarte ridicată pentru întreaga Europă. Ucraina este o țară de tranzit pentru gazul rusesc. UE importă majoritatea gazelor naturale consumate.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG