Linkuri accesibilitate

Portugalia a preluat președinția prin rotație a Uniunii Europene


Portugalia a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la Germania, începând cu 1 ianuarie 2021. În următoarea jumătate de an, președinția portugheză va avea de înfruntat o dublă provocare: coordonarea pachetului de ajutor european pentru pandemia de coronavirus și problemele legate de sistemele de sănătate, inclusiv distribuirea vaccinurilor.

„În timp ce pandemia de COVID-19 prezintă provocări semnificative și dificile la adresa Uniunii Europene, președinția portugheză va face tot posibilul pentru ca aceste șase luni să marcheze începutul unui nou ciclu în Europa”, se spune într-un comunicat oficial.

Transmițând președinția premierului portughez Antonio Costa, cancelarul german Angela Merkel a spus, într-un mesaj video, că cele șase luni ale președinției Germaniei au avut în centrul atenției combaterea pandemiei. „Sunt convinsă că împreună vom fi mai puternici decât virusul”, a spus Merkel, menționând că Uniunea Europeană deja a procurat și distribuit vaccinul pentru cele 27 de țări membre.

Având motto-ul „Timpul de livrare: o recuperare corectă, ecologică și digitală”, Portugalia intenționează să promoveze o recuperare incluzivă în Europa printr-o transformare climatică și digitală. Alte priorități principale sunt menținerea valorilor europene și a statului de drept, luptând totodată împotriva discriminării și a dezinformării, promovând pluralismul în mass-media. În politica externă, Portugalia a declarat că va consolida relațiile cu Africa și America Latină, stabilind în același timp o „agendă reînnoită” cu noua administrație Biden din Statele Unite.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG