Linkuri accesibilitate

Posibila contaminare cu mercur şi „o campanie electorală confuză”


Retrospectiva săptămânii politice.

Maia Sandu și Andrei Năstase și-au publicat astăzi rezultatele analizelor medicale făcute în străinătate care arată că au avut un nivel ridicat de mercur în sânge, în septembrie 2017 și decembrie 2018. Liderii opoziției spun că au „bănuieli rezonabile” că au fost otrăviți. Este și tema de început a retrospectivei săptămânii politice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:43 0:00
Link direct

Fruntașii Blocului ACUM susțin că nivelul sporit de metale grele în sânge, în special mercur, nu putea interveni natural, prin urmare există „suspiciuni rezonabile” că ar fi fost otrăviți. Liderul PPDA, Andrei Năstase, a adus și învinuiri guvernării democrate care, prin vocea vicepreședintelui PDM, Sergiu Sîrbu, le-a reproșat că ar otrăvi „în masă populația cu minciuni și falsificări”.

Dincolo de ping-pongul acestor declarații, acuzațiile aduse de Maia Sandu și Andrei Năstase sunt foarte grave, crede comentatorul de la Ziarul Național, Nicolae Negru, care mai adaugă că felul în care le-au prezentat liderii opoziției pro-europene și, mai ales, le-au argumentat ridică mai multe semne de întrebare.

Nicolae Negru
Nicolae Negru

„Fiindcă imediat îți vine în minte cazul Iușcenko în Ucraina, începi să faci tot felul de asociații, să înțelegi ce s-a întâmplat. Eu am văzut că Maia Sandu cu o oarecare jenă a făcut această declarație, iar Andrei Năstase a fost chiar foarte direct, foarte sigur pe ceea ce spune. Mulți privesc sceptic această declarație. Eu cred că ea a făcut mai mult rău decât bine. Desigur că simpatizanții un pic fanatizați au reacționat pe potrivă, probabil, dar eu nu cred că unui politician care se pretinde etalon de comportament îi face cinste o asemenea mișcare.”

În ce privește miza scrutinului de la finele acestei săptămâni, comentatorul Nicolae Negru numește două direcții: miza anti-oligarhică, adică curățarea clasei politice de oameni corupți, care acționează în interes personal și de partid, iar cea de-a doua miză ar fi păstrarea cursului pro-european al Republicii Moldova.

Directorul ziarului „Cuvântul” de la Rezina, Tudor Iașcenco, constată din teritoriu că actuala campanie electorală s-a văzut ca fiind cea mai confuză de până acum.

Eu sunt foarte curios să văd totuși care vor fi rezultatele scrutinului fiindcă lumea e înfricoșată...

„Niciodată nu au fost folosite atât de masiv resursele administrative de către formațiunile politice de la guvernare. Eu sunt foarte curios să văd totuși care vor fi rezultatele scrutinului fiindcă lumea e înfricoșată, lumea se arată mare susținătoare a guvernanților, în timp ce pe la spate foarte mulți declară contrariul. Dacă rămâne tot pe vechi, vai și amar de capul Republicii Moldova.

Dacă ați observat, în toate declarațiile de până acum ale guvernanților, accentul se pune pe faptul că au majorat niște salarii, au dat câte 600 de lei, niște pensii pe undeva au mai majorat și nimeni, de fapt, nu vorbește despre economie, despre dezvoltarea afacerilor, a businessului mic și mijlociu pe care se ține o țară ca Republica Moldova.”

Scrutinul parlamentar de duminică, 24 februarie, se organizează în premieră după sistemul mixt - 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 de deputați – în circumscripții uninominale. La secțiile de votare, alegătorii vor primi patru buletine de vot: două pentru alegeri şi două pentru referendumul consultativ.

Buletinele pentru referendum vor fi de culori diferite - galben pal pentru întrebarea: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și culoarea bej pentru buletinul cu întrebarea: „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”

Previous Next

XS
SM
MD
LG