Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis, PE, și eventuala rezoluție de sancționare a României (Dan Tăpălagă/G4media)


Articolele din Codurile Penale în traduceri greșite pentru Comisia de la Veneția („22”)

Comentariile discursului de ieri din Parlamentul European al președintelui Klaus Iohannis, cu prilejul dezbaterii despre derapajele României din domeniul statului de drept, sunt oarecum controversate în presă. Pe site-ul G4media, Dan Tăpălagă se referă direct la sugestia președintelui ca Parlamentul să nu adopte o rezoluție cu caracter de sancționare la adresa României tocmai acum, când urmează să preia președinția rotativă a Uniunii. Față de europarlamentari, a intenționat probabil să nu exporte problemele interne ale României. Pentru cei din țară însă, spune analistul, Iohannis a încercat mai degrabă să evite acuzația că lucrează împotriva României, acuzație deja pregătită de jurnaliștii de la Antena 3. Ei bine, acum ei îl laudă pe președinte.

E drept, se mai arată în acest articol, că o rezoluție ar fi compromis în bună măsură contactele dese și importante care vor avea loc pe perioada președinției europene între oficiali români și europeni. Nu lipsește nici sugestia că Klaus Iohannis s-ar fi exprimat împotriva rezoluției și pentru că nu ar fi renunțat cu totul la o eventuală carieră la vârful structurilor europene după încheierea mandatului. Părerea lui Dan Tăpălagă însuși, care până aici a făcut cumva o trecere în revistă a posibilelor perspective, este că declarația de ieri privind rezoluția este o greșeală, de care vor profita Liviu Dragnea și partidul Social-Democrat.

În Adevărul, Ion M. Ioniță crede că președintele a procedat foarte bine. A mers acolo ca să vorbească despre viitorul Uniunii și a făcut-o în termeni foarte limpezi și fermi - unitate, democraţie şi coeziune. A procedat foarte bine și diplomatic vorbind, pentru că Bruxelles-ul nu mai are nevoie de o a treia țară-problemă, după Ungaria și Polonia. Or România e o țară mare și de interes geostrategic. În concluzie, „Mesajul preşedintelui Iohannis a venit ca un balon de oxigen, România nu a sărit în tabăra anti-UE, aşa cum lăsase să se înţeleagă premierul Dăncilă”.

Trei articole importante din Codurile Penale au fost trimise în traducere intenționat greșită Comisiei de la Veneția...

Revista 22, ediția on-line, scrie că trei articole importante din Codurile Penale au fost trimise în traducere intenționat greșită Comisiei de la Veneția, variantele în limba engleză fiind diferite față de textele adoptate de Parlament. Scopul a fost de a prezenta versiuni mai moderate și apropiate standardelor internaționale. „Experții europeni au sesizat însă erorile”. Articolele cu pricina se refereau la traficul de influență și la abuzul în serviciu.

Șeful statului este somat de Emilian Isăilă, comentator pentru ziare.com, să intre rapid în acțiune, altminteri și-ar putea vedea compromisă candidatura pentru un al doilea mandat. Oamenii sunt, spune jurnalistul, nemulțumiți de lungile sale tăceri, de eschive și ezitări, de tolerarea politicilor guvernului. În opinia lui, momentul e copt pentru ca o moțiune de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. Ea ar putea trece în Parlament, fiindcă PSD-ul este scindat în acest moment. Ca să se întâmple asta, ar fi însă nevoie ca PSD, ca partid, să primească asigurări în cadrul întâlnirii cu președintele de la Palatul Cotroceni că vor rămâne totuși la guvernare. O variantă posibilă de guvern ar fi o coaliție PSD-ALDE-UDMR, cu un program agreat însă și de opoziția democratică, mai scrie Emilian Isăilă.

XS
SM
MD
LG