Linkuri accesibilitate

Atacul din 6 ianurie 2021: Biden îl face direct răspunzător pe fostul președinte Trump


Joe Biden la evenimentul de comemorare a primei aniversări a atacului asupra Capitoliului din Washington
Joe Biden la evenimentul de comemorare a primei aniversări a atacului asupra Capitoliului din Washington

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a marcat prima aniversare a atacării Capitoliului de către suporterii lui Donald Trump printr-o pledoarie cu accente sumbre pentru apărarea democrației împotriva violenței și fraudelor electorale.

Vorbind din Sala Statuilor a Capitoliului, ocupată în urmă cu un an de cei care voiau să împiedice confirmarea victoriei sale electorale, președintele a atras atenția în discursul său televizat că instituțiile democrației rămân în pericol. „Vom fi, oare, o țară care acceptă violența politică drept normă?”, a întrebat, retoric, democratul Biden, vorbind după vicepreședinta sa, Kamala Harris, care făcuse apel la unitate pentru apărarea Constituției și democrației.

Joe Biden a vorbit despre unicitatea, în istoria americană, a tentativei de răsturnare a rezultatului alegerilor, la 6 ianuarie 2021, și despre „minciunile” predecesorului său republican, Trump, al cărui nume nu l-a pronunțat, dar despre care a amintit că „a îndemnat mulțimea să atace”, fără să intervină „ore de-a rândul”. „Ego-ul său rănit a fost mai important decât democrația sau Constituției”, a spus Biden, spunând că gloata instigată să atace Congresul, departe de a fi „patriotică”, cum minte Trump, „a ținut cuțitul la gâtul” democrației americane.

Un an de la atacul asupra Capitoliului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:12 0:00

Aniversarea „insurecției armate”, cum a numit-o Biden, a fost marcată în Statele Unite și cu alte manifestări, la care în ciuda trecerii unui an de la evenimente, mulți fruntași republicani au refuzat să participe.

Donald Trump și-a anulat săptămâna aceasta o conferință de presă pe tema aniversării, programată pentru 6 ianuarie, fără să explice motivul. Colaboratorii lui spun că va face remarci pe această temă la 15 ianuarie, la un miting în Arizona.

XS
SM
MD
LG