Linkuri accesibilitate

Președintele Trump sugerează amânarea alegerilor prezidențiale americane din cauza pandemiei de coronavirus


Președintele Statelor Unite, Donald Trump
Președintele Statelor Unite, Donald Trump

Președintele american Donald Trump, aflat în urma rivalului său democrat Joe Biden în sondajele electorale, a sugerat joi că alegerile prezidențiale ar trebui amânate, pentru că măsurile anti-coronavirus ar putea duce la falsificarea lor. „Amânarea alegerilor până ce oamenii vor putea vota așa cum trebuie, în siguranță???”, a scris Trump, întrebător, pe Twitter. În Statele Unite nu s-au amânat niciodată alegerile prezidențiale, nici măcar în timpul războiului civil sau a celor două războaie mondiale din secolul trecut iar președintele nu poate face acest lucru, data alegerilor fiind stabilită prin lege federală.

Congresul este singura instituție care ar putea eventual schimba data alegerilor, care se țin prin lege în prima marți după 1 noiembrie, dar numai cu câteva săptămâni pentru că mai departe, prin constituție este stabilit că noul președinte, oricare ar fi acesta, trebuie inaugurat pe 20 ianuarie al anului care urmează alegerilor, notează experți constituționali americani.

Alegerile de anul acesta sunt programate pentru 3 noiembrie. Trump a respins mereu eforturile - conduse de democrați - de a mări accesul la votul prin corespondență, lăsând de înțeles că ar putea duce la fraudarea masivă a alegerilor.

XS
SM
MD
LG