Linkuri accesibilitate

Președintele SUA: Vom continua să acționăm pentru a trage Rusia la răspundere pentru abuzurile din Ucraina


Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că SUA vor continua să sprijine Ucraina împotriva agresiunii rusești și nu vor recunoaște niciodată anexarea de către Kremlin a peninsulei Crimeea.

Biden a făcut declarația vineri, 26 februarie, când ucrainenii marchează 7 ani de la anexarea Crimeii de către Rusia. „Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegală a peninsulei de către Rusia și vom sprijini Ucraina împotriva actelor agresive ale Rusiei. Vom continua să acționăm pentru a trage Rusia la răspundere pentru abuzurile și agresiunile sale din Ucraina”, a spus Biden.

Rusia, în 2014, anexat ilegal Crimeea și îi susține pe separatiștii din estul Ucrainei. Actiunile Rusiei au avut loc după ce, în urma protestelor masive – cunoscute sub numele de Euromaidan - președintele pro-rus, Viktor Ianukovici a fost obligat să părăsească puterea și s-a refugiat în Rusia. Războiul din estul Ucrainei a ucis până acum peste 13.000 de oameni.

Biden a jucat un rol cheie în mobilizarea sprijinului SUA pentru Ucraina împotriva agresiunii Kremlinului, în timp ce a fost vicepreședinte în administrația Obama din 2009 până în 2017, făcând cel puțin cinci vizite în regiune după izbucnirea ostilităților. Biden a reiterat săptămâna trecută sprijinul SUA pentru Ucraina în primul său discurs de politică externă adresat unui public străin.

Președintele SUA a declarat la 19 februarie la Conferința de securitate de la Munchen că integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei au o „importanță vitală” pentru Washington și Bruxelles.Cu toate acestea, președintele SUA nu a vorbit încă cu omologul său ucrainean, președintele Volodimir Zelenski, de la preluarea puterii pe 20 ianuarie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG