Linkuri accesibilitate

Președintele Biden vrea să prelungească automat noul acord START cu Rusia


Preşedintele american Joe Biden va căuta să prelungească cu cinci ani tratatul de limitare a armelor nucleare strategice New START cu Rusia. „De mult, președintele a declarant că noul acord START este în interesul securității naționale” a declarant la Casa Albă purtătoarea de cuvânt a administrației, Jen Psaki.

Kremlinul a declarat miercuri că va saluta o prelungire a pactului, ultimului tratat bilateral major de dezarmare nucleară existent între Rusia şi Statele Unite.

Ministerul rus de externe a afirmat la rândul său că Moscova speră într-o muncă 'mai constructivă' cu administraţia noului preşedinte american Joe Biden în vederea prelungirii New START.

Administrația Trump încercase să introduce și alte categorii de arme nucleare în acord și să implice și China în acest tratat.

Noul acord START, semnat în 2010, limitează la 1.550 numărul focoaselor nucleare care pot fi deţinute de părţile semnatare şi la 700 numărul rachetelor nucleare şi al bombardierelor care pot fi desfăşurate, adică o reducere cu aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG