Linkuri accesibilitate

Președintele Trump și ultimii aliați


Donald Trump
Donald Trump

Presa americana relateaza ca pe masura ce se apropie finalul mandatului sau, presedintele Trump se inconjoara ce un cerc restrins de sustinatori, care-i incurajeaza conspiratiile cu privire la fraudarea alegerilor si se indeparteaza de fosti aliati: vicepresedintele Mike Pence, seful consilierilor Mark Meadows, avocatul Casei Albe Pat Cipollone, secretarul de stat Mike Pompeo si liderul majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell.

Unii dintre cei apropiati de presedinte declara sub beneficiul anonimatului ca sint alarmati de conversatiile care au loc in Biroul Oval, cu privire la scenariile de subminare a rezultatului scrutinului, intre care idea de a utiliza Ministerul pentru Securitate Interna sa confiste si verifice masinile folosite pentru numaratoarea voturilor. Surse arata ca Trump este nemultumit de Cipollone si exista temerea ca l-ar putea inlocui cu un sustinator fidel.

O alta sursa arata ca presedintele ar fi nemultumit de Mike Pence, folosind ca argument un clip al organizatiei care reuneste republicani anti-Trump, Lincoln Project, in care se arata ca Pence s-ar indeparta de Trump. Presedintele se plinge ca Pence si altii nu lupta suficient pentru el, nu sint suficient de fideli. Tinind cont de faptul ca Pence va prezida reuniunea camerelor reunite ale Congresului care valideaza, la 6 ianuarie „rezultatul alegerilor, daca o va face, Trump ar privi acest gest ca o tradare – sustin aliati, desi pozitia vicepresedintelui este una mai mult ceremoniala. Presedintele a intrebat recent daca adunarile legislative statale pot inlocui electorii votati si s-a infuriat cind i s-a spus ca nu se poate. El s-a consultat cu republicani fideli cum sa intoarca reultatul la 6 ianuarie.

Trump l-a atacat pe liderul republican McConnell pentru ceea ce percepe a fi fost un act lipsit de loialitate, cind acesta a recunoscut ca Biden a cistigat alegerile. Nu se stie ce pozitie are familia presedintelui, doar ca Jared Kushner, ginerele sau s-a aflat in Israel, la o ceremonia cu premierul Benjamin Netanjahu, iar sotia lui, Ivanaka Trump, la un miting electoral pentru candidatii republicani pentru Senat, in Georgia.

XS
SM
MD
LG