Linkuri accesibilitate

Precizări: persoanele care pot fi vaccinate în etapa a doua (Ministerul Sănătății)


Primul centru de vaccinare anti Covid-19 deschis la Chișinău, 1 aprilie 2021.

Ministerul Sănătății de la Chișinău a venit cu precizări privind categoriile care pot fi vaccinate în faza a doua a campaniei de imunizare, decizia fiind la latitudinea medicului de familie.

„Selectarea persoanelor eligibile pentru vaccinare se realizează de către medicul de familie, după evaluarea listei persoanelor aflate la evidență și în funcție de disponibilitatea dozelor de vaccin” se arată în declarația Ministerului Sănătății. Prioritate au persoanele care: au patologii de fond, precum boli cardio-vasculare cronice, arterioscleroză vasculară, hipertensiune arterială, boli bronho-pulmonare cronice, boli cerebro-vasculare cronice, boli renale cronice, diabet zaharat, boală renală cronică la dializă, obezitate, deficiențe imune severe, tumori maligne precum și persoanele care au peste 60 ani”.

Etapa a doua de vaccinare a fost lansată deja pe 31 martie, prima etapă, începută pe 2 martie fiind rezervată pentru angajații din sistemul sanitar.

Între timp s-a format și o comisiei specială care să analizeze abuzurile comise la vaccinarea mai ales cu produsul de la Pfizer-BioNTech. Ninel Revenco, șefa campaniei de vaccinare estima marți că ar fi vorba de circa 400 de persoane care au fost vaccinate „peste rând”, în timp ce președinta Maia Sandu vorbise săptămâna trecută de mai bine de 700 de astfel de cazuri.

Până marți, 6 aprilie, fuseseră imunizate, cu o singură doză, peste 50 de mii de persoane, ceea ce constituie 1,5% din populația generală. Cele mai multe vaccinuri disponbile în R. Moldova sunt cele produse de AstraZeneca, venite prin donații din partea României și prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG