Linkuri accesibilitate

Premierul bulgar și scandalul vilei din Barcelona


Presupusa vilă a lui Boiko Borisov
Presupusa vilă a lui Boiko Borisov

Autoritățile din provincia spaniolă Catalunia investigează un caz de spălare de bani în care este menționat și numele premierului bulgar Boiko Borisov. Informația a apărut în publicația spaniolă „El Periodico”. Pe aceasta temă au scris ziarul „El Pais” și pagina de Internet Euroactiv.

„El Periodico” citează numele manechinei bulgare Borislava Iovceva (Miss Bikini 2006) care trăiește împreună cu tatăl și cu fetița sa născută în 2012 într-o vilă de lux la Barcelona. Vila împreună cu un magazin de modă în centrul orașului este înregistrată pe numele unei companii al cărei președinte este tatăl manechinei.

Ancheta poliției spaniole a demarat în 2019 pe baza unei cereri trimite de organizația nonguvernamentală Boeț (Luptătorul) trimisă prin Ambasada Spaniei la Sofia.
Iovceva și tatăl ei au primit, după 2013, 5 milioane de euro cu care au cumpărat vila cu bazin și un magazin. Banii au venit din persoane din anturajul lui Borisov prin firme off-shore.

Poliția catalană a verificat veniturile oficiale ale manechinei, tatălui ei și pe cele ale premierului bulgar și a stabilit că ele nu corespund investiției de 5 milioane de euro, scrie site-ul e-vestnik.bg. În Spania Iovceva conduce un Porsche Macan de 70 000 de euro cumpărat în 2017. Magazinul de modă și compania pe numele tatălui însă nu aduc venituri mari, ba chiar sunt în pragul falimentului.

La sfârșitul lui 2015 în Bulgaria au apărut înregistrări audio în care șefa de atunci al tribunalului municipal Sofia, Vladimira Ianeva, (prietena de familie a numărului 2 în partidul premierului, Țvetan Țvetanov) declară în fața judecătoarei Rumeana Cenalova că Borisov a cumpărat o vilă la Barcelona pentru amanta sa. Cu 3-4 ani în urmă ziarul „Marița” de la Plovdiv (orașul în care a trăit familia manechinei) a publicat un articol despre legăturile sale amoroase cu primul ministru. Fratele manechinei este coechipier al lui Borisov în echipa de fotbal Tigrii de la Bistrița (cartier rezidențial al Sofiei).

Problema vilei de la Barcelona a fost abordata în cadrul campaniei pentru ultimele alegeri europene de către ziarista de investigații Elena Ionceva, acum - membră a Parlamentului european.

Acum Borisov declară: „De 100 de ori am spus că nu am nimic la Barcelona. Nu am fost căutat de poliția spaniolă...” Premierul a făcut aluzie că este victimă a unui complot finanțat de ruși în care este implicat și „vecinul” (președintele Radev)

La întrebarea dacă o cunoaște pe manechina Iovceva, el a răspuns că nu poate vorbi pe cine cunoaște și pe cine - nu, dar este sigur că povestea miroase a ruble.

XS
SM
MD
LG