Linkuri accesibilitate

Premierul Kîrgîzstanului susține că evoluțiile din țara sa nu vor avea impact asupra relațiilor cu Rusia


Nou-numitul ministru al afacerilor externe al Kîrgîzstanului, Ruslan Kazakbaev, spune că recenta răsturnare politică din țara sa care l-a determinat pe președinte să demisioneze nu va avea impact asupra relațiilor cu Rusia, considerat de el „partenerul și aliatul nostru major”.

Vorbind vineri la Moscova după ce a purtat discuții cu omologul său rus, Serghei Lavrov, Kazakbaev a declarat reporterilor că noul guvern va continua să „susțină contacte strânse la toate nivelurile și să consolideze dialogul politic” cu Rusia.

Kazakbaev a declarat că eforturile de eradicare a corupției în rândul oficialilor din Kîrgîzstan reprezintă una dintre sarcinile principale ale noului guvern, adăugând că cei suspectați că au luat mită vor fi eliminați.

Evoluțiile dramatice din Kîrgîzstan, care au urmat alegerilor parlamentare anulate, au fost atent urmărite de Rusia, care are o bază militară în fosta republică sovietică.

Lavrov a spus că el și Kazakbaev au discutat „toate aspectele cooperării noastre bilaterale” și „ne-am confirmat disponibilitatea de a susține dialogul politic, aprofundarea și consolidarea cooperării noastre comerciale și economice bilaterale și extinderea colaborării interregionale”.

Noi alegeri parlamentare și prezidențiale se așteaptă să aibă loc la începutul anului 2021.

Președintele rus Vladimir Putin, pe 22 octombrie, a numit „regretabile” evoluțiile din Kîrgîzstan, adăugând că Rusia a făcut „mult” pentru a menține Kîrgîzstanul stabil, referindu-se la sute de milioane de dolari investiți în țară și la angajarea lucrătorilor migranți kîrgîzi în Rusia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG