Linkuri accesibilitate

Premierul polonez în Lituania, Letonia și Estonia pentru a discuta criza migranților din Belarus


La granița dintre Polonia și Belarus
La granița dintre Polonia și Belarus

Premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat într-un turneu diplomatic în Estonia, Lituania și Letonia pentru a discuta despre criza migranților din Belarus , a declarat că ar fi „mai multe crize în desfășurare. În primul rând, o criză politică în care oamenii din Orientul Mijlociu sunt folosiți ca scuturi umane. În al doilea rând, avem o criză energetică. Provocată artificial dar facilitată și de anumite aspecte controversate ale politicii climatice a Uniunii Europene.

În al treilea rând, vedem ceva despre care agențiile [de știri] din întreaga lume raportează: presiuni militare tot mai mari ale Rusiei în această parte a Europei, în special în jurul Ucraina."

Oficialii polonezi au acuzat Belarus că a schimbat tacticile pentru a încuraja migranții să treacă frontiera în Polonia și Uniunea Europeană, după ce forțele de grăniceri au raportat noi încercări de trecere ilegală a frontierei.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat pe 20 noiembrie că se așteaptă ca tensiunile de la graniță să se prelungească, în timp ce Belarus a spus că situația rămâne „tensionată”.

„Trebuie să fim pregătiți că această problemă va continua luni de zile. Nu am nicio îndoială că așa va fi", a declarat Blaszczak la radio RMF FM.

Frontiera dintre Polonia și Belarus – scena tragediilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00

Mii de migranți rămân în zona de graniță în Belarus, unii sub cerul liber, alții într-o hală încălzită, pusă la dispoziție de autoritățile belaruse – în așteptarea unei șanse de a trece ilegal granița în Polonia și implicit în UE.

Bruxelles-ul a acuzat Belarus că a provocat criza ademenind oamenii să vină în țară -- în mare parte din Orientul Mijlociu -- și direcționându-i către graniță cu promisiunea că vor putea intra în Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG