Linkuri accesibilitate

Presa matinală despre alegerile din Belarus: „Recunoașterea scrutinului de China, Kazahstan, Rusia și Moldova” (ZdG)


Revisa matinală a presei la Radio Europa Liberă.

Scriind despre alegerile din Belarus, Ziarul de gardă titrează: proteste violente, acces limitat la internet, intervenția în forță a poliției, recunoașterea scrutinului de China, Kazahstan, Rusia și Moldova.

Într-o știre de pe site-ul protv.md accentul este pus pe reacția UE. Aceasta condamnă reprimarea manifestanților și cere numărarea exactă a voturilor.

“Președintele Igor Dodon l-a felicitat pe omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenka, proclamat învingător în urma unui scrutin controversat, marcat de manifestaţii antiguvernamentale reprimate violent”, scrie ziarulnational.md. În schimb Polonia – observă publicația - a chemat luni la organizarea unui summit extraordinar al Uniunii Europene cu privire la situaţia din Belarus, după ciocnirile de la Minsk în urma cărora o persoană a murit şi câteva zeci au fost rănite. „Autorităţile au făcut uz de forţă împotriva propriilor cetăţeni care cereau o schimbare în ţară. Trebuie să susţinem poporul belarus în căutarea sa a libertăţii', a declarat într-un comunicat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki. Și tot ziarulnational.md îl citează pe Fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, care spune: „În timp ce în UE sunt condamnate violențele din Belarus și nu sunt recunoscute alegerile, Igor Dodon s-a grăbit să fie unul dintre puținii lideri din lume care l-au felicitat pe Lukașenka. E o lovitură aplicată relațiilor cu UE”

Site-ul adevarul.md, care publică mai întâi imagini din seara de duminică spre luni cu o autospecială a forțelor de ordine intrând în mulțime, apoi citează din mesajul de felicitare trimis lui Lukașenco de către Igor Dodon: “Îți doresc succese remarcabile”, într-o altă știre îl citează deja pe Lukaşenka, care nu renunţă la putere: Nu vom permite ca ţara să fie ruptă în bucăţi. Vom avea un răspuns adecvat.

Mai multe articole despre epidemie apar pe newsmaker.md. În una din ele, publicația se raportează la ce spun autoritățile medicale moldovene despre cine va fi primul vaccinat contra covid-19. Nicolae Furtună, șleful Agenției Naționale de Sănătate Publică citat de publicație, spune că prioritatea va fi acordată grupurilor cu risc sporit. Asta firește atunci când vaccinul va exista. Tot newsmaker afirmă într-o știre că în R. Moldova s-a modificat procedura de testare: biomaterialul nu mai este prelevat doar din gură, ci și din nas. Tot Furtună explică: în primul caz, rezultatul poate fi influențat de anumiți factori cum ar fi fumatul, în cel de-al doilea – crește exactitatea testului.

Despre invitația la dialog lansată luni de Partidul Democrat, Tv8.md scrie că răspunsul Platformei DA este afirmativ. “Domeniul agricol riscă să falimenteze. Insistăm să discutăm acest subiect cu toți deputații din Parlament”, a declarat un parlamentar DA, A. Slusari. ”Discuții la Parlament în format PAS, Platforma DA, PDM și PSRM. Democrații spun că toți ceilalți au acceptat invitația”, continuă tema realitatea.md. Se vor întâlni marți, 11 august. Vor discuta situația gravă din agricultură provocată de secetă, pandemia COVID-19 și asigurarea desfășurării alegerilor libere și corecte.

Sechestru la Victoriabank. Magistrații ar fi autorizat solicitarea procurorilor privind bunuri de peste două miliarde de lei, anunță deschide.md. Publicația a reacționat astfel la o informație difuzată în spațiul public de jurnalistul Dumitru Ciorici, după care a întrebat procuratura. Din răspunsul acesteia se poate înțelege că acțiunile sunt încadrate în eforturile de identificare a persoanelor implicate în furtul bancar și recuperarea furtului.

XS
SM
MD
LG