Linkuri accesibilitate

Presa matinală despre protestele din Belarus: „Oamenii s-au săturat de o astfel de ordine” (Dumitru Diacov/Cotidianul)


Revista matinală a presei.

Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00
Link direct

Deschide.md publică o știre despre reacția ambasadorului american la Chișinău, Derek Hogan, la punerea sub sechestru a unor bunuri a Victoriabank, sechestru deplâns recent de banca Transilvania din România, actualul acționar majoritar al instituției comerciale. Ambasadorul SUA și-a exprimat îngrijorarea cu referire la situația recentă creată în sectorul bancar. „Dacă nu se rezolvă în mod corect, consecințele economice ar putea fi foarte mari, mai ales în această perioadă de criză epidemiologică”, a declarat Derek Hogan în cadrul unei întâlniri, vineri, 14 august, cu Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR), reprezentată de Dan Nutiu.

Politicianul și fostul premier Vlad Filat a fost reales președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Tv8.md scrie despre ce mesaj le-a transmis acesta colegilor de partid la realegere: „Îmi cer scuze că în mandatele precedente nu am făcut totul pentru a proteja partidul, pentru a-i proteja pe membrii noștri. … Eu revin nu într-o funcție, ci într-o responsabilitate enormă.”

Despre protestele anti-Lukașenka din Republica Belarus, tot TV8.md scrie că Alianţa Nord-Atlantică a respins duminică acuzaţiile preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenka potrivit cărora NATO ar întreprinde o masare de trupe în apropierea graniţei de vest a Belarusului, precizând însă că urmăreşte îndeaproape situaţia din această ţară. Puțin mai devreme, explică publicația, cu prilejul unei manifestaţii la Minsk de susţinere a sa, Lukaşenka a afirmat că avioane şi tancuri ale NATO au fost desfăşurate la 15 minute de frontierele ţării.

‘Nu există o masare de forţe în regiune. Prezenţa multinaţională a NATO în partea estică a Alianţei nu constituie o ameninţare pentru nicio ţară. Ea este strict defensivă, proporţională şi menită să prevină conflicte şi să menţină pacea’, a declarat purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu într-un comunicat.

Cotidianul.md dedică un articol comentariilor președintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, la adresa situației din Belarus. Acesta a publicat zilele trecute pe rețele o fotografie de arhivă cu președintele Lukașenka. „A fost în 2016. Le spuneam președinților R. Moldova și Belarus că țările noastre au două mari probleme – belarușii au multă ordine, iar moldovenii au foarte multă democrație. Toată lumea râdea. Despre realizările noastre „democratice”, vom vorbi altă dată. Astăzi aș dori să exprim câteva gânduri despre rezultatele „ordinii” din Belarus. Oamenii s-au săturat de o astfel de „ordine” de 26 de ani ai lui Alexandr Grigorievici… În calitate de absolvent al Universității de Stat din Belarus și copreședinte al Comisiei de lucru pentru Belarus al Adunării Parlamentare Euronest, sper sincer să se instaureze pacea și liniștea în această țară. Și îmi pare că există o singură soluție pentru aceasta: dialogul și compromisul”, a scris Diacov sa pe pagina de Facebook.Democratul Dumitru Diacov sugerează că este nevoie urgent de un acord de pace. „Poate e posibil ca Valerii Țepkalo să fie numit prim-ministru, iar Svetlana Tihanovskaia – ministru? Și eliminați tehnica militară și OMON-ul din orașele pașnice din Belarus”, a conchis Diacov.

Ziarulnational.md scrie despre o nouă aparentă carantină în legislativul de la Chișinău. Angajații Secretariatului Parlamentului sunt îndemnați să lucreze de acasă în perioada 15 august – 28 august curent, iar accesul în Legislativ va fi limitat la maximum în această perioadă, scrie publicația cu referire la surse din cadrul Parlamentului. Alte detalii din article: cei care lucrează zi de zi în clădire au fost rugați să să-și monitorizeze personal starea de sănătate, iar în caz că apar simptome specifice COVID – 19, să informeze imediat conducerea Secretariatului. Pe moment, 16 angajați ai Parlamentului ar fi infectați cu noul coronavirus. Aceleași surse au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că accesul în incinta Parlamentului va fi permis unui număr limitat de persoane, conform unei liste aprobate de Secretariatul Legislativului. Întâmplător sau nu, mai arată ziarulnational.md, aceste măsuri sunt luate în momentul în care opoziția insistă pe convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului săptămâna viitoare, pentru a declara stare de urgență în agricultură și de aproba un suport mai substanțial pentru agricultori.

XS
SM
MD
LG