Linkuri accesibilitate

Primele rezultate parțiale (2): cursa este mai strânsă decât indicau sondajele


În așteptarea rezultatelor între suporterii președintelui Trump din statul Florida, 4 noiembrie 2020

Se repetă 2016? Sondajele de opinie par să nu fi citit electoratul american: președintele Donald Trump pare să fi câștigat în popularitate, în multe grupuri sociale care erau „arondate” democraților: femeile albe din suburbii, bărbații și femeile de culoare.

Deocamdată nici un rezultat, care să răstoarne așteptările inițiale, dar se profilează din ce în ce mai mult o bătălie finală în statele din Midwest: Michigan, Wisconsin și Pennsylvania.

Până acum, candidatul democrat Joe Biden este competitiv în state dominate de republicani în mod obișnuit, din anii 70 încoace, Texas și Carolina de Nord dar cel puțin din câte se întrevede, le-ar putea pierde de puțin. Cum victoriile morale nu sunt suficiente, dacă într-adevar nu se produce o surpriză în sud, decizia finală va fi luată în Midwest și Arizona. Asta înseamnă că predicțiile celor care anticipau o victorie decisivă a lui Biden nu se confirmă. Și că probabil va dura încă cel putin câteva ore până când vom afla cine va fi președintele Statelor Unite, fiind posibil chiar să dureze chiar mai mult.

Varianta pentru Biden ar fi -dacă câștigă toate statele în care Hillary Clinton a obținut victorie în 2016 – este să câștige Arizona, Michigan și Wisconsin și două circumscripții separate ca să ajungă la 271 de delegați, cât are nevoie, fără Pennsylvania, stat care poate încheia numărătoarea voturilor prin corespondența, aici în Statele Unite, mâine dimineață. Situații încă incerte în Virginia si Carolina de Nord, care și ele pot influența deznodământul. Pe ansamblu, situație incertă și ar putea rămâne așa pentru un timp.

XS
SM
MD
LG