Linkuri accesibilitate

Procesul președintelui Trump începe dar finalul lui este greu de anticipat


Săptămână această începe în Senat procesul intentat președintelui Statelor Unite, care este acuzat de abuz de putere și subminarea atribuțiunilor Congresului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct



Ce vor spune democrații din Camera – care joacă la proces rolul procurorilor – se știe, în linii mari. Dar replica avocaților președintelui Trump este mai greu de anticipat, pentru că acesta a preferat să ignore faza inițială a punerii sub acuzare.

Președintele Trump respinge toate alegațiile formulate împotriva sa, se spune într-un răspuns pe șapte pagini, trimis de avocații acestuia, personali și de la Casă Albă. Documentul consideră capetele de acuzare incompatibile cu prevederile Constituției și “periculoase” pentru țară, arătând că acestea încearcă să anuleze rezultatele alegerilor din 2016 și să le influențeze pe cele din 2020. În documentul introductiv, prezentat de democrați – care are 111 pagini – se arată că dovezile acumulate la dosar stabilesc că președintele e vinovat, rămânând de văzut doar dacă membrii Senatului își vor respectă obligațiile de imparțialitate impuse de Constituție. Democrații spun că comportamentul lui Trump reprezintă “coșmarul părinților fondatori”, argumentând că procesul de impeachment a fost creat de ei pentru situații cum este cea de acum.


Întrebarea care se pune este dacă apărătorii președintelui vor adopta integral poziția publică a acestuia și anume că, în chestiunea ucrainiană, nu a făcut nimic rău. Asta pare să sugereze documentul inițial, care arată că în conversația telefonică de la 25 iulie cu președintele Zelensky, acțiunile președintelui Trump au fost constituționale, perfect legale, complet potrivite și promovând interesul național. Acest fapt vine în contradicție cu constatările organizației Biroul pentru Responsabilitate Guvernamentală, care a stabilit că suspendarea ajutorului pentru Ucraina a fost ilegală, alocarea fondurilor respective, aprobată de Congres, fiind în interesul național al Statelor Unite.

Fiona Hill
Fiona Hill


Fosta consilieră pentru securitate națională, în administrație Trump, Fiona Hill, a spus că încercarea de a face presiuni asupra Ucrainei pentru a investiga familia Biden avea un scop politic intern, legat de apropiatele alegeri din America. Cel care a instrumentat acea încercare, avocatul președintelui Rudy Giuliani a arătat că a acționat în numele președintelui. Un membru al echipei lui Trump, profesorul Alan Dershowitz va acoperi însă și varianta în care noi informații fac chiar și mai greu de contestat participarea președintelui la conspirație. El va spune că un președinte nu poate fi pus sub acuzare și demis decât dacă comite acte penale, nu politice, cum sunt, în viziunea sa, abuzul de putere și subminarea prerogativelor Congresului.

XS
SM
MD
LG