Linkuri accesibilitate

Procuratura bulgară ia la bani mărunți privatizările de după 1989


Noul procuror șef Ivan Gheșev a ordonat Agenției de securitate națională verificarea tuturor contractelor de privatizare. Parlamentul este dispus să modifice perioada de grațiere a infracțiunilor comise în cadrul privatizării care acum este 10 ani.

Procurorul general și-a expus planurile în chiar ziua în care guvernul a anunțat crearea unui Consiliu civic în cadrul Mecanismului național de monitorizare a acțiunilor de combatere a corupției, crimei organizate și de realizarea reformei în justiție. În noul organ vor intra reprezentanți ai unor ONG-uri, patronatului, organizațiilor judecătorilor, avocaților și procurorilor.

Monitorizarea civică este prevăzută în recomandările Comisiei europene conținute în raportul care a stat la bază renunțării la Mecanismul de control și verificare.

Atenția mediilor însă a fost îndreptată spre decizia procurorului șef ca Agenția de securitate națională (DANS) să verifice procesul de privatizare începând de 1989.

În cazul unor eventuale neîndepliniri ale contractelor de privatizare statul iși va putea prelua înapoi proprietatea sau va căuta despăgubiri.

„Ataka” a cerut renunțarea la perioada de grațiere astfel încât să fie verificat și guvernul Kostov care a lansat privatizarea de masă. O lege cu efect retroactiv însă nu este permisă atât de constituția cât și de legile europene.

Procuratura va informa cetățenii pentru pagubele cauzate statului în urmă infracțiunilor prescrise și controlului inexistent.

Este cel de al treilea procuror general care se ocupă de verificarea procesului de privatizare. Rezultatele, în afară de efectul publicitar și preelectoral sunt nesemnificative.

Președintele Rumen Radev a apreciat pozitiv revizia privatizării dar a îndemnat procurorul șef să caute corupția acolo unde este distribuit nu numai bugetul statului ci și alte câteva miliarde pe an din surplusul creat artificial (pentru a se ocoli controlul parlamentului) și se iau deciziile pentru miliardele din fondurile europene..

„Procuratura a evitat până acum să verifice acțiunile guvernului și miniștrilor. Sunt ignorate investiții de miliarde din surplusul bugetar fără sancțiunea parlamentului. Procuratura nu a reacționat la criza apei, importul ilegal de deșeuri, fraudarea procesului de reabilitare termică și fondurilor europene, taxele neplătite în domeniul jocurilor de noroc”, a spus șeful statului.

El a calificat drept un atac brutal ascultarea ilegală a convorbirilor sale și a cerut să fie analizate legăturile între primul ministru și procurorul șef, precum și controlul și modul în care sunt folosite serviciile de informații de către executiv.

Experții economici avertizează că Agenția de securitate nu dispune de cadre capabile de a verifica 10 000 de acțiuni de privatizare așa cum promite procurorul general.

XS
SM
MD
LG