Linkuri accesibilitate

Procurorii francezi anchetează posibila spionare a unor jurnaliști cu ajutorul unui program spyware


Procurorii francezi au deschis o anchetă cu privire la acuzațiile că jurnaliștii unui site de investigație local au fost spionați cu ajutorul unui program israelian spyware aflat în centrul unui scandal internațional.

Ancheta franceză va examina 10 acuzații diferite, inclusiv dacă a existat o încălcare a vieții private, accesul fraudulos la dispozitivele electronice personale și asocierea criminală, a declarat procuratura din Paris pe 20 iulie. Anunțul survine la o zi după ce site-ul Mediapart a depus o plângere, acuzând serviciile secrete ale Marocului că au folosit programul Pegasus al firmei NSO din Israel pentru a monitoriza telefoanele mobile ale unor reporteri ai săi. Autoritățile din Rabat au respins ceea ce au numit „acuzații nefondate și false”. Politicieni și organizații pentru drepturile jurnaliștilor din lumea întreagă și-au exprimat indignarea săptămâna aceasta la publicarea unui articol de investigație în care se afirmă că o serie de regimuri autocratice, dar și guverne democratice, au folosit Pegasus pentru a sparge smartphone-urile unor jurnaliști, oficiali și activiștilor pentru drepturile omului.

Ancheta a fost realizată de 17 organizații media și o rețea de jurnaliști de investigație, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Ea sugerează că grupul NSO din Israel ar fi furnizat mai multor guverne programe spion, dar și o bază de date de până la 50 000 numere de telefon identificate de acestea ca aparținând unor persoane de interes, încă din 2016. Printre clienții grupului NSO se numără guvernele din Azerbaidjan, Bahrain, Ungaria, India, Indonezia, Kazahstan, Mexic, Maroc, Rwanda, Arabia Saudită, Togo, și Emiratele Arabe Unite. Compania NSO a negat orice ilegalitate, spunând că Pegasus este destinat utilizării împotriva infractorilor și teroriștilor și este pus doar la dispoziția structurilor militare, de aplicare a legii și de informații din țări cu o bună reputație în domeniul drepturilor omului.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG