Linkuri accesibilitate

Promo-LEX cere măsuri concrete pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare


Autoritățile statului moldovean trebuie să ia măsuri concrete pentru a îmbunătăți condițiile din penitenciare în conformitate cu standardele internaționale, dar și să asigure implementarea eficientă a mecanismului compensatoriu susțin experții Asociației Promo-LEX, care au prezentat astăzi, 30 iunie, documentul de politici publice cu privire la „Implementarea mecanismului compensatoriu pentru detenția în condiții precare în Republica Moldova – de la (in)eficiență la suspendare”, informează agenţia IPN.

Potrivit autorilor documentului, caracterul repetitiv al cererilor depuse de reclamanții în adresa Curții Europene a Drepturilor Omului contra Republicii Moldova, unde erau descrise aceleași probleme legate de condițiile materiale de detenție, a determinat Curtea să constate faptul că în Moldova condițiile precare de detenție reprezintă o problemă sistemică. Printre probleme se numără supraaglomerarea penitenciarelor, lipsa de igienă și condiții materiale adecvate, alimente insuficiente și de proastă calitate, precum și lipsa de îngrijiri medicale adecvate.

Potrivit raportului până pe 27 martie 2021, au fost depuse un total de 10 874 de cereri legate de condițiile pretinse inadecvate de detenție. Instanțele naționale au finalizat examinarea a 8 151 de astfel de cereri, în timp ce restul sunt încă în proces de examinare.

Ministerul Justiției în colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor au elaborat un proiect de lege referitor la modificarea instituției recursului compensator, care a fost înregistrat pe 25 mai 2020, de către Cancelaria de Stat. Proiectul de lege încă nu a fost adoptat de către Parlament.

Autorii documentului încurajează autoritățile să ia măsuri concrete pentru a îmbunătăți condițiile din închisori și facilitățile de detenție în conformitate cu Convenția ONU împotriva torturii și altor pedepse ori tratamente crude, inumane sau degradante și cu Regulile minime standard ale ONU pentru tratamentul deținuților.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG