Linkuri accesibilitate

„Propaganda câștigă, România merge cu viteză spre dezastru”(Ion M. Ioniță/Adevărul)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

Comentatorii sunt împărțiți când vine vorba de atitudinea autorităților din România față de creșterea alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. Dacă sunt în consens e doar asupra faptului că, până azi cel puțin, politicienii au comunicat moale, pretextând decizia Curții Constituționale care nu ar mai permite izolarea și carantinarea, și și-au văzut de interesele politice legate de alegeri.

...epidemie de inconștiență

Dan Tăpălagă vorbește pe G4Media despre o „epidemie de inconștiență” și anunță că fiecare este acum „pe cont propriu”. Ieri, când se considera că s-a atins un nivel record de infectări (depășit azi cu brio), „președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și ministrul sănătății, Nelu Tătaru, s-au prezentat public ca niște fini analiști ai fenomenului, contemplativi, nu ca oameni de stat cu funcții înalte și putere de decizie. Cu fețe descompuse de îngrijorare, cu toții au constatat și analizat creșterea alarmantă a infectărilor, au făcut recomandări politicoase către cetățeni să poarte mască, să se spele pe mâini și le-au atras atenția că virusul merge și el la mare și la munte”. „Cel mai clar, mai scrie Tăpălagă, a fost premierul Ludovic Orban: «Guvernul nu vrea să reinstituie nicio restricție, nu dorește să ia nicio măsură care să afecteze negativ economia, pentru că și așa economia a fost afectată grav de epidemie. Dimpotrivă…»”.

Ioana Ene-Dogioiu îl certa în articolul de ieri pe președintele Iohannis că nu mai apare public. A vorbit aseară și comentatoarea de la spotmedia.ro pare mulțumită: „președintele(…) a fost exact ceea ce trebuia să fie un președinte al României în situația dată”. A eliminat orice politizare a crizei Covid, nu a susținut necondiționat activitatea Guvernului, a evitat să acuze CCR, ba chiar i-a aplicat discret o corecție lui Ludovic Orban în privință îndemnului acestuia la nerespectarea de către populație a deciziilor CCR și, „cel mai important, s-a adresat direct oamenilor, pe un ton uman…”.

Klaus Iohannis a asigurat spațiul în care PSD să cadă vinovat

Pe același site însă, Magda Grădinaru îi reproșează șefului statului exact politizarea, apelul la „greaua moștenire”, atunci când a pomenit de starea spitalelor. Cel mai bine ar fi fost „să cheme la consultări și negocieri toate forțele politice și să asigure consensul pe un pachet legislativ urgent și vital. Procedând însă cum a procedat, Klaus Iohannis a asigurat spațiul în care PSD să cadă vinovat(…). Un obiectiv politic bun, social însă poate fi devastator”. Trebuie precizat că Magda Grădinaru are în vedere declarația de presă făcută azi la prânz de Klaus Iohannis.

„Propaganda câştigă, România merge cu viteză spre dezastru”, spune Ion M. Ioniță pe blogurile Adevărul, acuzând și el politizarea epidemiei și iresponsabilitatea celor din arcul anti-guvernamental, care susțin că virusul nu e așa de periculos. Consecințele ar putea ajunge până la amânarea alegerilor, așa că toate calculele electorale ale partidelor pot fi inutile. Situația i se pare mai gravă decât la începutul pandemiei. „În toamnă s-ar putea să avem o situaţie scăpată de sub control. România s-ar găsi izolată, sub restricţii de circulaţie, iar economia de la care se spera atât de mult în privinţa recuperării, ar fi din nou supusă unor şocuri extreme”, iar ceea ce urmează, consideră jurnalistul, e haosul.

XS
SM
MD
LG