Linkuri accesibilitate

Proteste în America: șeful Statelor Majore Reunite își cere scuze


Generalul Mark Milley, alături de președintele Donald Trump, pleacă de la Casa Albă spre biserica St. John's , Washington, 1 iunie 2020

Şeful Statelor Majore Reunite americane, generalul Mark Milley, şi-a exprimat joi, în mod public, regretul că a participat, în uniformă militară, alături de comandantul suprem, Donald Trump, la acțiunea de pe 1 iunie, când președintele s-a fotografiat cu Biblia în mână, în fața bisericii St. John’ s din apropierea Casei Albe.

1 iunie 2020: președintele Donald Trump se fotografiază în fața bisericii St. John's din apropierea Casei Albe.
1 iunie 2020: președintele Donald Trump se fotografiază în fața bisericii St. John's din apropierea Casei Albe.

Pentru a asigura securitatea deplasării președintelui și a anturajului său, din care făceau parte generalul Milley, alături de ministrul Apărării, Mark Esper și ministrul Justiției, Bill Barr, poliția a dispersat cu violență un protest pașnic, antirasial, care avea loc în parcul din apropierea Casei Albe.

Generalul Mark Milley, șeful Statelor Majore Reunite, Washington, mai 2020.
Generalul Mark Milley, șeful Statelor Majore Reunite, Washington, mai 2020.

„Nu ar fi trebuit să mă aflu acolo. Prezența mea atunci și în acel context a putu crea impresia că armata se amestecă în politica internă”, a declarat generalul Milley într-un discurs înregistrat cu ocazia înmânării diplomelor la Academia Militară din cadrul Universității Notre Dame. „A fost o eroare şi am învăţat lecţia”, a mai spus Mark Milley. „Trebuie să respectăm cu sfințenie principiul unei armate neutre, care stă la rădăcinile republicii noastre”.

Generalul Milley și-a exprimat totodată simpatia pentru protestele antirasiale care au izbucnit în America după uciderea lui George Floyd, afroamericanul mort în timp ce era reținut de un polițist alb la Minneapolis.

Ministrul apărării Mark Esper s-a distanțat încă de săptămâna trecută de această acțiune organizată de Casa Albă la biserica St.John's și care a provocat un val de critici și noi proteste. Esper nu și-a cerut scuze ca generalul Milley, dar a lăsat de înțeles că nu fusese informat despre scopul acțiunii de pe 1 iunie.

XS
SM
MD
LG