Linkuri accesibilitate

Proteste în SUA: manifestații de solidaritate în lume


New Orleans, 3 iunie 2020.
New Orleans, 3 iunie 2020.

Proteste și mitinguri de solidaritate cu manifestațiile antirasiale din America au avut loc în toată lumea, cel mai recent joi, la Varșovia și Viena.

Totodată, cancelara Germaniei, Angela Merkel a declarat într-un interviu televizat că uciderea lui Floyd a fost un act „foarte, foarte grav” și că politicienii ar trebui să încerce în astfel de momente să unească, nu să dezbine. Merkel a refuzat însă să facă orice remarcă privind strategia președintelui Donald Trump, care la începutul săptămânii declara să vrea să fie președintele „legii și justiției”.

Tot atunci avertizase că va recurge la armată pentru a face ordine în țară dacă guvernatorii statelor federale nu sunt în stare să „controleze” străzile. Declarație care a provocat critici vehemente nu numai din partea opoziției democrate, dar și din partea unor republicani, membri ai partidului prezidențial.

Ministrul apărării Mark Esper a respins clar această sugestie, afirmând că America nu este în situați disperată de a trimite armata pe străzi în timp ce fostul ministru al apărării, generalul Jim Mattis l-a acuzat pe președinte că „dezbină” societatea și subminează fundamentul Constituției. „Donald Trump este primul președinte din viața mea, care nu încearcă să-i unească pe americani, care nici măcar nu mimează acest efort” a mai scris Mattis în publicația online The Atlantic. Trump a replicat, pe Twitter, că Mattis este „cel mai supraevaluat general din lume”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG