Linkuri accesibilitate

Proteste la Teheran față de deteriorarea condițiilor economice


Protestele vehemente împotriva deficitului de apă și a deteriorării condițiilor economice din Iran s-au răspândit pe străzile capitalei Teheran, unde manifestanții își exprimau luni în mod deschis nemulțumirea față de conducerea islamică a țării, scandând „Moarte dictatorului”. Radio Farda a circulat imagini și texte postate pe rețelele de socializare de la un miting de protest care a avut loc în dimineața zilei de luni, 26 iulie, pe bulevardul Jomhuri Islami, din centrul Teheranului.

Adjunctul guvernatorului Teheranului, Hamidreza Goodarzi, a confirmat că protestul a avut loc pe 26 iulie. El a spus că motivul demonstrației a fost „lipsa de electricitate”. Dar Radio Farda relatează că manifestanții de la Teheran și-au exprimat sprijinul și pentru protestatarii din Khuzestan și din alte orașe iraniene care au organizat mitinguri începând cu 15 iulie, pentru lipsa apei. Într-un video de la Teheran, se vede cum protestatarii și-au exprimat nemulțumirea față de clericii islamici conservatori care controlează viața politică din Iran.

În alte înregistrări video, tinerii manifestanți au scandat „Rușine, Khamenei, țara ta” și „Pleacă!” - referindu-se la liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei. Iranul se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani - un eveniment natural care exacerbat de politicile ineficiente de gestionare a apei. Pierderea de energie electrică de la centralele hidroelectrice a contribuit, de asemenea, la întreruperi ale livrării curentului electric vreme de săptămâni în anumite părți ale Iranului.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG