Linkuri accesibilitate

Încotro se îndreaptă lumina de la capătul tunelului?


Punct şi de la capăt cu Cornel Ciurea şi Arcadie Barbăroşie.
Două zile de şedinţe în plen ale Parlamentului şi niscavai interviuri cu valoare de bomboane pe colivă, să nu fie de măsură, sunt suficiente pentru analiştii docţi pentru ca să-şi dea seama încotro se mişcă legiuitorii moldoveni şi dacă nu cumva luminiţa din capătul tunelului, despre care au tot povestit, este felinarul unei locomotive, care vine peste ei. Peste noi, de fapt. Ei, bine, astăzi tocmai am invitat doi analişti versaţi şi nepărtinitori, care să tălmăcească ceea ce am văzut cu toţii la televizor sau am ascultat la radio.

Vasile Botnaru în dialog cu C. Ciurea şii A Barbăroşie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link directEuropa Liberă: Aşadar, în studioul de la Chişinău al Europei Libere se află politologul Cornel Ciurea, de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, şi Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, pe care i-am invitat să îşi împărtăşească impresiile, după ce am urmărit cu sufletul la gură, cum se spune în româna moldovenească, reluarea şedinţelor plenare, cu participarea activă şi chiar pe alocuri hiper-active a opoziţiei comuniste.

Vasile Botnaru

- Întrebarea este simplă: se va întâmpla minunea ca să se găsească soluţia de ieşire din criză? Sau tâtâş-grăpiş Parlamentul va ajunge, de fapt va duce societatea spre alegeri parlamentare şi vom suporta consecinţele cu toţii? Domnule Barbăroşie?

Arcadie Barbăroşie:
„În pofida tuturor declaraţiilor care se vroiau bine intenţionate, deocamdată nu se vede după mine nici un progres în direcţia alegerii preşedintelui. S-o luăm pe rând: Partidul Comuniştilor, care acum are asul, sau toţi aşii.”

Europa Liberă: Şi nu doar în mânecă.

Arcadie Barbăroşie:
„Şi nu doar în mânecă, trei zile la rând de fapt a formulat nişte condiţii tot mai dure şi practic nerealizabile.”

Europa Liberă: Adică Voronin când spune: hai să ne întoarcem la varianta zero, adică la kilometru zero, ca şi cum ştergem tot şi scriem de la început ce a zis brigadirul

Arcadie Barbăroşie:
„Asta de fapt ce înseamnă? Asta înseamnă: fie noi, PCRM intrăm la guvernare. Nu mă interesează cu cine, probabil nu cu Ghimpu, dar eventual cu PLDM, plus PD, plus parte PLDM, parte PD. Dar scopul după mine este foarte clar - la guvernare, altfel nu votăm nici un preşedinte. Fie avem alegeri anticipate, cu şanse mari de a avea mai multe voturi şi de a intra la guvernare.”

Europa Liberă: Domnule Ciurea, dumneavoastră mesajul ăsta îl vedeţi chiar unul realizabil? Sau asta e o metodă de a hărţui Alianţa şi de a enerva actanţii importanţi?

Cornel Ciurea:
„Eu nu văd că este un proiect realizabil, cel puţin pe o scurtă perioadă de timp. Tocmai din această cauză mi se pare că e o strategie de hărţuire şi de enervare a Alianţei. Comuniştii probabil realizează că Alianţa nu este dispusă să le ofere frâiele de putere. Şi e un moment de şicanare a celor care sunt la cârma ţării. Sunt în totalitate de acord cu acest diagnostic, de altfel el este împărtăşit de toată lumea. Nu există acum soluţii clare pentru depăşirea acestei crize şi politicienii nu au reuşit în vacanţă să le identifice.”

Arcadie Barbăroşie: „Dar nici nu le-au căutat.”

Europa Liberă: Dar Alianţa este pregătită să facă faţă unei asemenea tactici, domnule Barbăroşie? Dumneavoastră în comportamentul Alianţei ce vedeţi?

Arcadie Barbăroşie:
„Eu nu văd Alianţa deocamdată. În pofida acordurilor semnate, uitaţi-vă, am impresia că războiul din interiorul Alianţei este mai aprig şi mai dur decât războiul Alianţei cu PCRM-ul, contra adversarilor. În interiorul Alianţei declaraţiile sunt mai dure decât ceea ce declară acelaşi Lupu şi acelaşi Filat vis-a-vis de Voronin şi PCRM.

Mi se pare că interesele partidelor din Alianţă devin tot mai divergente. Care o fi acele interese? Sunt ele dictate de interesele de afaceri? Probabil, dar în primul rând ar trebui de demonstrat lucrul ăsta. Sau sunt niştre frustrări vis-a-vis de distribuirea funcţiilor în actualul Guvern şi s-ar cere parcă o resetare a Alianţei, ca să citez pe domnul Filat. Nu-mi este foarte clar. Probabil şi una şi alta.

Europa Liberă: Domnul Filat avertiza, ca să nu zic ameninţa, colegii şi societatea că va veni în toamnă cu demiteri şi resetări în Guvern. Urmează să se întâmple? Sau deja nu?

Arcadie Barbăroşie: „Domnul Filat nu are suficiente forţe pentru a reseta Alianţa. Şi ce e aici paradoxal, el are, după mine, ca aliaţi pe comunişti. Adică, într-un fel, în proiectul ăsta a domniei sale de renegociere a acordului în Alianţă, Partidul Comuniştilor îi toarnă apă la moara domniei sale.

Pentru că, şi aici sunt de acord cu domnul Ciurea, PCRM hărţuieşte, şantajează partidele din Alianţă, urmărind, după mine, aceleeaşi scopuri: fie revenirea într-un fel sau altul la guvernare, fie alegeri anticipate şi concomitent înrăutăţirea imaginii tuturor a celor trei partide din Alianţă, în special însă a liberalilor şi a democraţilor. Uitaţi-vă că PLDM-ul nu este atât de tare atacat în discursurile domnului Voronin.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că Vladimir Voronin, sau comuniştii au în vedere eventuala coalizare, fie şi temporară, cu PLDM? Pentru nişte scopuri tactice?

Arcadie Barbăroşie:
„S-ar putea întâmpla ca ei să aibă în vedere această portiţă. Această portiţă, care nu o închid, nu o încuie, o ţin întredeschisă într-un fel. Şi haideţi să ne amintim, că doar nu este pentru prima dată când se discută posibile coalizări între PLDM şi PCRM, care ar forma o majoritate poate stabilă în Parlament. Foarte stabilă.”

Europa Liberă: Asta în lipsa unor portiţe spre PD? Sau în această portiţă stă Lupu? Comuniştii s-ar fi simţit mult mai confortabil cu democraţii, asta o ştim de acum doi ani.

Arcadie Barbăroşie:
„Da, dar nu le ajung voturi să aleagă preşedintele.”

Europa Liberă: Dumneavoastră faceţi matematică pură, eu mă refeream la ideologii.

Arcadie Barbăroşie
: „A, la ideologii? Dar eu nu ştiu dacă este cazul să vorbim despre ideologii în Republica Moldova. Spuneţi-mi: sunt comuniştii comunişti? Sunt liberalii liberali? După mine liberalii sunt mult mai bolşevici decât comuniştii.”

Europa Liberă: Dumneavoastră procedaţi exact ca la ruşi, când se spune că Parlamentul nu e locul de discuţie.

Arcadie Barbăroşie:
„Absolut.”

Europa Liberă: Deci, Parlamentul nu e locul pentru ideologii.

Cornel Ciurea: „Bun, totuşi este o doză de adevăr în faptul că oamenii din PLDM au o aversiune mai mare faţă de comunişti decât oamenii din Partidul Democrat. Cel puţin o anumită aripă a PLDM-ului. Deşi trebuie să recunosc că şi în interiorul Partidului Democrat sunt suficienţi oameni care nu agrează o coaliţie cu comuniştii.

Totuşi mi se pare PLDM-ul mult mai alergic la asemenea gen de coalizări. Şi tocmai asta este problema acestei coaliţii largi. S-a vorbit despre acest lucru.

O coaliţie PCRM-PLDM ar oripila anumiţi oameni din Partidul Liberal-Democrat. Mă gândesc chiar la câţiva oameni importanţi din raionul Nisporeni, care au luptat întotdeauna împotriva PCRM-ului, s-au identificat cu tabăra românismului şi acum nu cred că se vor simţi confortabil, chiar într-o coaliţie tactică.”

Arcadie Barbăroşie: „Sunt de acord cu Dumneavoastră, deci discut ce se vede acum. Dar cât de realizabilă este această coaliţie este altă întrebare. Pentru că după mine în afară de această întrebare, mai sunt vreo câteva întrebări, la care trebuie găsite nişte răspunsuri şi la care eu nu văd răspunsurile. Prima întrebare este pur matematică: da, PLDM, plus PCRM împreună fac 73 de voturi în Parlament. Dar mă întreb eu: aceste 73 sunt realiste? Şi nu se reduc ele la vreo 45, sau nu ştiu câte acolo? Pentru că după mine şi în fracţiunea PLDM sunt adversari ai unei asemenea coaliţii, dar şi în fracţiunea PCRM sunt adversari ai unei asemenea coaliţii. În pofida faimoasei, mitologicei discipline interne din Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: Dar matematica asta, iarăşi întrebarea este: unde să fie aplicată? Pentru schimbarea Constituţiei? Pentru alegerea preşedintelui? Pentru alegerea unui speaker nou? Sau pentru ce?

Cornel Ciurea: „Nu, nu poţi aşa privi lucrurile, pentru că ar fi prea şmecher din partea partidelor să conceapă majorităţi pentru alegerea preşedintelui şi după asta să zică: ei, nu ne mai interesează membrii care au votat pentru alegerea preşedintelui, puteţi să nu votaţi legile cu comuniştii. Deci, aşa nu merge.”

Europa Liberă: Aşa cam s-a întâmplat în 2005, nu?

Cornel Ciurea
: „Da, dar au fost plecări, după asta membrii au plecat. Şi nu cred că PLDM-ul şi-ar dori plecări masive, pentru că a înţeles că aceste plecări nu fac bine partidului.”

Europa Liberă: Păi, haideţi să încercăm să ne oprim aici un pic şi să săpăm în profunzime, cum zice o colegă de-a noastră. Eventual, această coaliţie temporară, sau largă, sau pe platforma parlamentarismului, cum spune Marian Lupu, de fapt ar fi pentru ce? Pentru uz permanent? Sau pentru un uz temporar? Pentru alegerea preşedintelui, după aia ne vedem fiecare de oalele noastre? Sau acum se presupune o platformă parlamentară unică pentru soluţionarea unui complex întreg de probleme?

Cornel Ciurea: „Eu cred că o coaliţie adhoc nu funcţionează chiar bine şi anul 2005 a arătat acest lucru. Pentru că la un moment dat cei care se coalizează tactic, doar pentru a rezolva o problemă de moment, după asta de obicei sunt sancţionaţi.

Trebuie să formeze o coaliţie politică pe termen lung, să zic aşa, sau cel puţin pe termen mediu, astfel dând semnale, astfel creând o coerenţă guvernamentală. Şi atunci lumea o să înţeleagă, sau nu o să înţeleagă. Dar în cazul în care faci coaliţii de moment, creezi o mare confuzie şi te expui. Din punctul meu de vedere, devii pur şi simplu vulnerabil. Chit că toată lumea te va acuza de trădare, ca în 2005, de exemplu.”

Europa Liberă: Şi atunci nu e exact ceea ce spune Voronin? Să dăm ceasul înapoi la momentul zero şi să începem negocierile?

Arcadie Barbăroşie: „Eu cred că o coaliţie tactică este nerealizabilă. Eu cred că toţi participanţii cu asemenea coliţie, dar în primul rând PCRM, o să vrea garanţii foarte solide pentru participarea la guvernare, nu doar pentru alegerea preşedintelui. După mine anume ăsta este comportamentul PCRM-ului acum. De aici şi varianta zero, toate garanţiile astea.

Nu mai este suficientă doar demiterea ministrului Apărării, de Interne sau a SIS-ului, a CCCEC-ului. Dar de acum vrem demiterea incorpore a Guvernului, vrem demiterea conducerii Parlamentului, adică vrem să tragem o linie şi pornim de la varianta zero, negociem cu cine participăm la guvernare. Acesta este mesajul clar al PCRM-ului acum. Şi orice coaliţie tactică pentru mine este nereală. Adică, PCRM dacă va face coalizări pentru alegerea preşedintelui, concomitent va fi un pachet întreg - Guvern, plus eventual reforma Constituţiei, în special articolul 78, plus articolele adiacente.”

Europa Liberă: Sau dimpotrivă, consolidarea neutralităţii şi a limbii moldoveneşti.

Arcadie Barbăroşie:
„Consolidarea neutralităţii nu este o problemă, putem s-o consolidăm cât vrem, atâta cât noi singuri o consolidăm.”

Europa Liberă: Comuniştilor le-ar plăcea probabil.

Arcadie Barbăroşie:
„Ce să mai consolidăm? Alegerea pentru neutralitate? Chestia asta cu neutralitatea este o chestie, după mine, atât de neserioasă.”

Europa Liberă: Dar dă foarte bine în campanie, fiţi de acord domnule Barbăroşie.

Arcadie Barbăroşie:
„Nu dă. Nu dă nici în campanie.”


Europa Liberă: Din punctul de vedere al comuniştilor, asta este o marfă vandabilă.

Arcadie Barbăroşie:
„Ei bine, asta cred comuniştii că e neutralitate. Şi discuţiile astea şi consolidarea neutralităţii dă bine în relaţiile cu ruşii, pentru că după aia, ca şi cum, să se reflecte în campania electorală asupra electoratului său.”

Europa Liberă: Exact, şi garanţii statalităţii şi semnale bune pentru Tiraspol.

Arcadie Barbăroşie
: „Dacă începem a aprofunda chestiunea cu neutralitatea, atunci foarte acut devine problema staţionării trupelor străine pe teritoriul Moldovei. Gata.”

Europa Liberă: Băţul e cu două capete.

Arcadie Barbăroşie: „Da. Vrem lege cu neutralitate, scoateţi trupele de acolo.”


Europa Liberă: Vreau să mă întorc un pic la comportamentul Alianţei. Pe ce au contat de fapt membrii Alianţei atunci când au crezut că o să vină în toamnă şi o să treacă de acest hop? De buturuga asta mică. După două zile de şedinţe, după setul de declaraţii, după mişcările tactice întreprinse, pe ce a contat Alianţa? Şi dacă mai este valabilă tactica lor pentru a obţine ieşirea din impas?

Arcadie Barbăroşie
: „Dumneavoastră aţi făcut o referinţă la ruşi, da? În rusă este: avosi. Cum îi zice în româneşte?”

Europa Liberă: Da, şi avosica.

Arcadie Barbăroşie
: „Iată, eu am impresia că Alianţa - avosi proidiot.”

Europa Liberă: Adică un calcul sigur nu a fost?

Arcadie Barbăroşie
: „Domnule Botnaru, deci, Alianţa a venit cu această adresare la Curtea Constituţională. Toată lumea înţelegea că Curtea n-o să dea nici un fel de răspuns, n-o să accepte.”

Europa Liberă: Dar oleacă de timp au câştigat.

Arcadie Barbăroşie:
„Tocmai că au pierdut timpul. Pentru că da, eu înţeleg că îţi trebuieşte timp, dacă în timpul ăsta lucrezi, elaborezi nişte scenarii, faci nişte negocieri. Şi atunci când ajungi că iată, Curtea Constituţională zice că nu, nu vă putem.”

Europa Liberă: Scoatem scenariul.

Arcadie Barbăroşie:
„Scoatem scenariul - unul, doi, trei, patru. Ce scenariu a scos Alianţa?”

Europa Liberă: Exact asta vă întreb.

Arcadie Barbăroşie: „Constituţia, acel scenariu vechi.”

Cornel Ciurea: „Domnule Barbăroşie, sută la sută de acord cu ce spuneţi, dar mai este un element, care este absolut fascinant. Chiar dacă nu scot nimic din pungă, nu oferă soluţii, politicienii din Alianţă permanent repetă că vom rezolva problema, avem soluţia. Şi promit. Au făcut-o şi Lupu, şi Plahotniuc, şi Ghimpu. Toţi politicienii anticipează o anumită soluţie, sau găsirea unei soluţii.”

Europa Liberă: Ei vor să inducă încredere.

Cornel Ciurea:
„Păi, dar eu nu înţeleg de ce ar trebui s-o facă în condiţiile în care probabil ştiu mai bine decât noi că nu au aceste soluţii. La un moment dat acest lucru poate să-i lovească cred eu mai tare decât dacă ar spune sincer că situaţia este extrem de grea şi noi nu avem soluţii.”

Europa Liberă: Adică haideţi să ne cumpărăm sicrie şi să ne culcăm în ele.

Cornel Ciurea:
„Nu, s-au cel puţin să tacă, să nu spună nimic. Însă ei încercau să ne inducă în permanenţă ideea că avem această soluţie şi acum lumea este, vreau să vă spun înrăită. Sau cel puţin eu sunt înrăit pentru că mă simt păcălit.”

Arcadie Barbăroşie: „Tras pe sfoară.”

Cornel Ciurea: „Da.”

Arcadie Barbăroşie: „Absolut.”


Europa Liberă: Domnule Ciurea, dar dumneavoastră v-aţi simţi înşelat şi inconfortabil dacă ar spune pe faţă că mergem la kilometrul zero să negociem cu comuniştii o formulă de guvernare comună de lungă durată?

Cornel Ciurea: „Pentru mine kilometrul zero sunt alegerile anticipate. Din acest punct de vedere, eu zic că alegerile anticipate mi se par o soluţie.”

Europa Liberă: Chiar dacă vă costă nişte bani.

Cornel Ciurea:
„Da, chiar dacă. Dar eu nu simt banii ăştia atât de puternic pentru că mai curând sunt nişte bani virtuali. Noi, moldovenii, nu înţelegem foarte bine ce înseamnă banii din impozite, pentru că iarăşi aici este o mare...”

Europa Liberă: Pentru că nu toţi îi plătim.

Cornel Ciurea:
„Da, exact.”

Europa Liberă: Bine, dar cu riscul de a pierde asistenţa financiară, sau cu riscul de a ne întoarce iarăşi într-un balamuc, în care va fi aceeaşi situaţie.

Cornel Ciurea:
„Este adevărat, dar încă nu am primit mesaje de nicăieri că alegerile anticipate sunt contraindicate, sau sunt interzise. La un moment dat ele ar putea fi considerate ca fiind o soluţie pentru problema dată, care oferă o perioadă de reflecţie. Adică chiar e un kilometru zero.”

Europa Liberă: Bine, nimeni nu poate să le nege, atâta timp cât ele sunt legale. Nimeni nu poate să spună: domnule, sunt contraindicate. Domnule Barbăroşie?

Arcadie Barbăroşie:
„După mine într-adevăr kilometru zero ar însemna alegeri anticipate, nu guvernare cu Partidul Comuniştilor. Şi aş vrea să mai revin încă o dată la ce am mai zis. Sunt câteva întrebări vis-a-vis de posibilitatea alianţei PLDM-PCRM. Una este că s-ar putea întâmpla ca din alea 73 de voturi virtuale să nu ajungă 61, sau poate chiar nici 50.”

Europa Liberă: Adică pe drum spre cabina de vot să se mai piardă.

Arcadie Barbăroşie
: „Adică pe drum spre cabina de vot să se mai piardă, pentru că aşa cum foarte bine ai zis, domnule Ciurea, sunt adversari ai unei asemenea Alianţe şi în interiorul PLDM şi după mine sunt adversari ai unei asemenea Alianţe şi în interiorul PCRM.”

Europa Liberă: Dar disciplina la aceste partide este suficient de puternică ca să-i oblige pe toţi deputaţii să intre în cabina de vot?

Arcadie Barbăroşie: „Istoria arată că nu. Din ambele partide au emigrat, au părăsit partidele. Şi au părăsit nu doar membrii de rând ai echipelor, dar personalităţi marcante din acele partide - domnul Stepaniuc, domnul Ţurcanu, domnul Guznac, din ăstlalt domnul Tănase, Nagacevschi, Godea.”

Europa Liberă: Şi altă întrebare, la care vroiaţi să răspundeţi având 73 în faţă.

Arcadie Barbăroşie:
„Alte întrebări la care nu am răspunsuri este ce facem cu reformele absolut necesare? Şi mă refer în primul rând la reforma justiţiei. Comuniştii au adus justiţia într-o stare de prostituare totală. În primul rând ei. Sigur că poţi să zici aşa, că nici până în 2000 justiţia nu era complet virgină, până în 2009 şi după. Uitaţi-vă la deciziile astea cu atacurile, cu furturile ziua în amiaza mare din bănci.”

Europa Liberă: Dumneavoastră o numiţi aşa. Ei o numesc eficientizare.

Arcadie Barbăroşie:
„OK. Doi: reforma poliţiei. Poliţia a fost, şi SIS-ul, şi CCCEC-ul, aceste instituţii au fost din plin folosite de comunişti pentru a promova interesele în primul rând de afaceri, sau interesele familiei, sau interesele partidului. Sau acestea toate erau conexe.”

Europa Liberă: Puţin conexe.

Arcadie Barbăroşie: „Aşa, conexe. Deci, demilitarizarea, depolitizarea poliţiei, înstituirea unei instituţii într-adevăr care să se ocupe cu ordinea publică, absolut necontrolată de către politic este un vis, dar lucrul ăsta trebuie pornit, cel puţin. Vor fi de acord comuniştii să meargă pe această pistă? Sau par contre - PLDM-ul se va alia modelului elaborat, construit din 2000 încoace de către PCRM şi îl va consolida mai departe. E o întrebare fundamentală.”

Europa Liberă: Şi asta înseamnă eliminarea lui Filat şi a partidului.

Arcadie Barbăroşie:
„Asta este o altă întrebare, ultima. Altceva este cu mass media, altă întrebare. Alianţa aceasta nu va încerca să preia controlul total asupra televiziunii naţionale şi a radioului naţional, care încearcă să redevină într-un fel independente? Să revină la acelaşi model promovat de PCRM. Şi în sfârşit, ultima întrebare, pe care aţi formulat-o şi Dumneavoastră: îşi asumă domnul Filat, că dumnealui îi place să-şi asume mai multe lucruri, repsonsabilităţi, îşi asumă riscul să dispară acest partid politic după următoarele alegeri parlamentare?”

Europa Liberă: Dar dacă nu are altă soluţie Filat, cred că îşi asumă.

Arcadie Barbăroşie:
„De ce? Soluţie este - kilometrul zero, cum a spus domnul Ciurea.”

Europa Liberă: Adică anticipate.

Arcadie Barbăroşie:
„Alegeri anticipate, plus concomitent referendum cu modificarea articolului 78.”

Europa Liberă: Într-o emisiune televizată Anatol Golea spunea că de fapt ceea ce vedem noi acum este o încercare destul de naivă de a camufla mersul ăsta cu pas cadenţat spre alegeri anticipate, numai că partidele vor să iasă basma curată, fiecare dintre ele să nu apară ca declanşator al anticipatelor. Domnule Ciurea, partidele într-adevăr deja au întors foaia asta? Şi mai încearcă să mimeze interes şi căutare de aşi?

Cornel Ciurea:
„Eu cred că în interiorul liderilor din Alianţă există o speranţă că se poate de evitat alegerile anticipate. Ei încă nu s-au resemnat din acest punct de vedere şi caută cu febrilitate soluţii. Dar cei care stau în afara partidelor politice deja văd că aceste căutări devin derizorii, inutile şi că alegerile anticipate este singura soluţie, care poate să dea un orizont de timp poate chiar şi Alianţei. Chiar şi lupta în jurul Curţii Constituţionale demonstrează acest lucru şi aceste acuzaţii aduse domnului Pulbere, care nu a făcut nimic grav, din punctul meu de vedere, doar a spus ceva într-o situaţie.”

Europa Liberă: Incendiară.

Cornel Ciurea:
„Da, dar chiar reclamă nişte lămuri, pentru că în cazul în care liderii politici s-au resemnat atunci o declaraţie a domnului Pulbere nu ar fi făcut mare vâlvă. În condiţiile în care liderii politici din Alianţă nu acceptă ideea anticipatelor sigur că o asemenea declaraţie ar fi deranjantă. Deci nu aş fi în totalitate de acord cu domnul Golea. Cred că politicienii încă pedalează. Teamă îmi e că pedalează în gol.”

Europa Liberă: Domnul Pulbere de fapt a declanşat o furie. Ca şi o pisică neagră, care ar fi fost inofensivă, dacă nu s-ar fi întâmplat accidentul de maşină. Că după aia pisica e de vină.”

Arcadie Barbăroşie
: „Domnul Pulbere a făcut o declaraţie contradictorie, ceea ce mă face să mă îndoiesc de profesionalismul domniei sale.”

Europa Liberă: Dar este în stilul dânsului, domnule Barbăroşie. Şi nu este singurul poate.

Arcadie Barbăroşie:
„Politicienii nu trebuiau să atragă atâta atenţie unei asemenea declaraţii, dar într-adevăr situaţia a fost incendiară şi declaraţia a turnat apă la moara PCRM-ului în mod obiectiv.”

Cornel Ciurea: „Chiar gaz.”

Europa Liberă: Chiar gaz pe foc.

Arcadie Barbăroşie:
„Chiar gaz pe foc, da.”

Europa Liberă: Dar fiţi de acord că justiţiarii noştri au această senzaţie, că ei sunt de neînlocuit, patriarhii, singurii care deţin adevărul. Şi mai ales în condiţiile în care în Parlament se întâmplă ceea ce se întâmplă, acest tablou e sinistru, în care iată, şi Curtea a fost implicată deja. Şi arată, chiar nu mai există nici un ostrov de linişte şi de pace în această ţară.

Arcadie Barbăroşie:
„Aveţi dreptate şi încă în următorul sens, că această declaraţie a domnului Pulbere nu doar a turnat gaz pe foc, dar de fapt încă o dată a ştirbit din imaginea Curţii Constituţionale, şi aşa nu prea strălucită.”

Europa Liberă: Da, cu ceasuri pe mână, cu nu ştiu ce...

Arcadie Barbăroşie:
„Cu ceasuri, cu majoritate în Parlament foarte specifică.”

Cornel Ciurea: „Cu anularea decretului prezidenţial cu privire la sărbători, care a fost o situaţie la fel de jenantă. Şi faptul că au ţinut pe raft adresarea respectivă, hotărârea Guvernului privind introducerea vizelor pentru România după şapte aprilie. Şi aşa nu este tocmai strălucită imaginea Curţii Constituţionale, dar ceea ce a declarat domnul Pulbere eu aş fi înţeles: mergeţi în Curte, luaţi decizia respectivă, şi veniţi cu decizia.”

Europa Liberă: Termenul ăsta ultimativ, că după ora X deveniţi nelegitimi şi trebuie să divorţaţi.

Arcadie Barbăroşie:
„După ora X deveniţi nelegitimi, dar dacă continuaţi, mai puteţi continua încă două-trei luni de zile, poate alegeţi preşedintele, poate până la sfârşitul anului. Eu nu înţeleg - după 28 e neconstituţional? Sau dacă aleg preşedintele încă mai rămân constituţionali?”

Europa Liberă: Dacă era bumaşca... Dacă privim situaţia din Republica Moldova, care, totuşi, fiţi de acord, nu este inedită şi nu suntem noi cei mai importanţi în Europa. Dacă vă uitaţi ca la un experiment - cu ce se va încheia acest experiment democratic?

Arcadie Barbăroşie:
„Sunt lecţii de democraţie, care se învaţă. Poate nu toţi politicienii le învaţă lecţiile astea, dar societatea în întregime învaţă. Că nu se vor repeta în viitor nu este nici o garanţie.”

Europa Liberă: Întrebarea este dacă nu ni se vor strepezi dinţii, domnule Barbăroşie.


Arcadie Barbăroşie: „Exemplul Belgiei este absolut elocvent în sensul ăsta. Cât timp au stat ei fără guvern?”

Cornel Ciurea: „Nu ţin minte, dar nu asta este ţara cea mai importantă din Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Suficient de mult ca să uite că existe guvernul.

Arcadie Barbăroşie:
„Exemplul Cehiei de asemenea. Adică totuşi, nu ai ce face, aşa-s democraţiile.”

Europa Liberă: Nu, dar întrebarea mea este, domnule Barbăroşie, dacă lumea o să mai vrea astfel de democraţii? Sau, dimpotrivă, o să vrea una mai bună, mai europeană.

Arcadie Barbăroşie:
„Noi o să întrebăm în sondaj, dacă lumea nu vrea ţar. O să întrebăm. Şi o să vedem. Deocamdată noi am avut în două rânduri întrebarea respectivă vis-a-vis de valorile democratice, adică una din întrebări a fost de exemplu, pentru a restabili ordinea în ţară, etc., aţi prefera ca Parlamentul să fie... - majoritatea au zis că nu. Adică majoritatea nu vrea guvernare autoritară, deşi vrea ordine în ţară, asta e clar.”

Europa Liberă: Şi vrea preşedinte ales direct.

Arcadie Barbăroşie:
„Vrea preşedinte direct. Asta e altceva. Pentru că lumea vrea să-şi vadă reprezentantul direct acolo la guvernare. Nu este foarte clar dacă lumea vrea ca această persoană aleasă direct să fie ţar, adică să aibă competenţe foarte mari.”

Europa Liberă: Nu, dar să aibă acţiuni la Preşedinţie.

Arcadie Barbăroşie:
„Dar iată, să-l vadă acolo, că el este al nostru, eu am votat pentru dânsul, nu voi în Parlament. Eu nu cred că lumea ar vota pentru întoarcerea la un regim totalitar de guvernare.”

Europa Liberă: Chiar dacă magnetismul lui Putin o să fie foarte puternic? Şi trebuie să ne aşteptăm la scăderea magnetismului european şi creşterea magnetismului rusesc.

Arcadie Barbăroşie:
„Bună întrebare, dar eu am impresia că magnetismul ăsta deja devine ridicol.”

Europa Liberă: Da, dar fiecare al doilea politician totuşi trage o fugă până acolo. Ori la Kremlin, ori la sediul patriarhului, ori pe unde poate.

Arcadie Barbăroşie:
„Acolo nu e magnetism, acolo sunt pârghii.”

Europa Liberă: Domnule Ciurea, întrebarea pentru Dumneavoastră: lumea se va sătura de democraţie? Sau dimpotrivă, va înţelege că trebuie de perfectat?

Cornel Ciurea: „Totuşi în lume şi aici în regiune luptă două modele. Modelul estic şi cel vestic. Şi dacă nu câştigă cel vestic, ştiţi, locul sur nu rămâne gol, va fi ocupat de cel estic. Procesul va fi poate lent, dar cu siguranţă că modelul autoritar de guvernare poate să prindă foarte uşor rădăcini în Republica Moldova.

Sondajele CBS AXA, nu ştiu dacă era Barometru, au vorbit foarte mult de acest vot în comparaţie Uniunea Europeană-Rusia-România şi din câte am văzut tendinţele sunt în favoarea Rusiei. Uniunea Europeană este un pic în scădere, Rusia, spaţiul estic este în creştere, ceea ce atestă tendinţe şi o anumită predispoziţie a oamenilor de a aprecia, dacă vreţi, filozofic lucrurile văzute în comparaţie.

Deci, nu ar trebui să fim siguri că democraţiile câştigă bătăliile politice în mod automat. Ele trebuie ajutate, susţinute. Şi din păcate, aceste lupte fratricide din interiorul Alianţei nu cred că sunt ajutătoare pentru democraţia din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar un ţar cu coroană vestică? Ar fi posibil aşa un mix aici?

Cornel Ciurea:
„Nu, nu cred. Regii în Europa au fost întotdeauna personaje destul de vulnerabile şi biserica de multe ori le-a tăiat craca de sub picioare. În fond, tradiţia regilor, în Europa a regilor puternici este una de nesusţinut, de asta au şi renunţat foarte repede la acest post.”

Europa Liberă: Şi varianta britanică n-o vedeţi la noi?

Cornel Ciurea:
„Varianta britanică este aceeşi democraţie europeană, cu o regină cu tradiţie. Dar având în vedere că nu avem tradiţie, noi nu putem avea nici regină.”

Europa Liberă: Domnule Barbăroşie?

Arcadie Barbăroşie:
„Da, dar noi nici nu avem de unde să luăm regii. Nu, astea nu cred că sunt variante realizabile din mai multe considerente. Cel puţin teritoriul ăsta a avut regat 20 de ani, 25 de ani maximum, da? Deci nu există nici memorie prea, nici tradiţie, nici cultura respectivă, nici ataşamente, nici nimic.”

Europa Liberă: Nu, dar eu nu vorbesc de monarhie pură. Eu vorbesc de modelul monarhic, sau pseudomonarhic, în care într-adevăr să se ia zisa figură neutră, non-partinică, din care să se crească un monarh iluminat şi ăsta să devină important, un pol important. Sau e inimaginabil aşa ceva?

Arcadie Barbăroşie:
„Nu cred că este realizabil nici aşa ceva aici. La noi eu cred că am putea merge pe modelul preşedinte într-un fel o figură neafiliată, mai mult sau mai puţin. Asta ar fi o cale, pe care ar putea merge partidele din Parlament, dar deocamdată nu se discută nimic.”

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG