Linkuri accesibilitate

„Putin împlineşte visurile imperiale ale Rusiei ţariste” (Cristian Unteanu/Adevărul)


Aniversarea Marx: problema nu este dreptul filozofului de a exista în continuare în istoria filozofiei, ci idolatrizarea lui (Andrei Pleșu/„22”).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct

„Putin împlineşte visurile imperiale ale Rusiei ţariste” se intitulează comentariul lui Cristian Unteanu publicat pe blogurile Adevărul, și care discută pașii gândiți metodic de Rusia pentru a prelua controlul în spațiul Mării Negre. Rusia a construit în timp record podul de 19 kilometri care să lege Crimeea de teritoriul rus. Ca să câștige răgazul necesar, ar fi provocat conflictul din Donbas și diversiuni legate de Republica Moldova, „închizând (astfel) spaţiile de contact cu NATO/UE prin două războaie îngheţate şi care pot fi oricând transformate în conflicte deschise”. În paralel, scrie Unteanu, a realizat şi „blocajul energetic prin crearea rutei nord înspre Germania şi cea spre sud prin Turcia, scoţând din joc liniile clasice sau presupus a funcţiona în ţările din spaţul rămas orfan“. Problema e alta: „Crimeea nu a fost decât partea iniţială a scenariului (...), cel care trebuie să asigure, cu ajutorul Turciei, noul aliat strategic al Federaţiei Ruse, controlul Strâmtorilor. Astfel, Flota rusă a Mării Negre are cu adevărat deschisă perspectiva acţiunii nu doar spre est, pe linia Ucraina-România-Bulgaria-Grecia, ci poate acţiona cu forţe credibile de disuasiune (şi nu numai) pentru intrarea în marele joc al controlului Mediteranei de est”. Cristian Unteanu pomenește proiectele pe teritoriul sirian, care servesc acelorași scopuri ale Federației Ruse. E clar că Rusia folosește abil „momentul de acum în care, ca niciodată, apare posibilitatea palpabilă a unei rupturi de amploare în spaţiul euro-atlantic”.

Iulian Chifu scrie de asemenea pe blogurile Adevărul cum au sfidat Rusia și susținătorii ei România și pe români în anul centenar al Marii Uniri cu prilejul manifestărilor legate de 9 mai. La București, ambasadorul rus a defilat prin curtea Palatului Cotroceni, de Ziua Europei, cu cocarda numită „gîndac de colorado”. E vorba de cocarda galben-negru, „a Imperialismului Ţarist”, preluată de Vladimir Putin „ca expresie a neo-imperialismului post-sovietic”. La Chișinău, președintele Igor Dodon a afișat ostentativ și el cocarda cu pricina, urmat și de alți oficiali. Lângă el, un veteran striga „să trăiască Armata Sovietică şi conducătorul său Iosif Visarionovici Stalin! Un strigăt primit cu îngăduinţă de către Dodon şi nesancţionat imediat de mulţimea prezentă. Mai mult, nici o replică nu a apărut din mass-media a doua zi, nici măcar de la partidele pro-europene sau pro-româneşti aflate în campanie electorală pentru alegerile locale chiar în capitala Chişinău”.

În Dilema Veche, Andrei Pleșu se „dezvinovățește” că nu este marxist. Preferă să îl citească pe Marx și atrage atenția că problema nu este dreptul filozofului de a exista în continuare în istoria filozofiei, ci idolatrizarea lui, mai ales pe necitite. Recent, amintește Pleșu, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Jüncker a inaugurat o statuie a lui Karl Marx la Trier, cu prilejul aniversării a două sute de ani de la naștere (parte dintr-o „vânzoleală festivă”, spune Pleșu). Jüncker ținut acolo un discurs pe care Andrei Pleșu îl taxează drept „un amestec de ignoranţă şi idealizare factice, de echilibru demagogic şi politicianism nătâng”. Marx are dreptul să fie aniversat, dar și comentatorul își rezervă dreptul de a reproduce câteva citate din opera cam necitită a filozofului, și care nu lasă niciun loc de îngăduințe și idealizări.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG