Linkuri accesibilitate

„Războiul de pe Nistru a fost provocat de către Federaţia Rusă, fără drept de apel. ” (Iulian Chifu/Adevărul)


Iulian Chifu numără în articolul său de blog publicat de Adevărul a doua greșeală gravă a președintelui Republicii Moldova Igor Dodon. După privatizarea unicului aeroport internațional, cel din Chișinău, acum face vîlvă cu „rescrierea istoriei” țării sale. În fapt, e vorba de declarația ministrului Afacerilor Externe și al Integrării Europene Aureliu Ciocoi care a afirmat că, în războiul de pe Nistru, de vină au fost separatiștii locali. „Ruşii nu au venit. Armata a 14-a, dislocată în partea de est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge”, a spus Ciocoi. Iulian Chifu laudă reacția promptă a proeuropenilor din alianța ACUM și reamintește cum s-au derulat lucrurile: „Războiul de pe Nistru a fost provocat de către Federaţia Rusă, fără drept de apel. Păcatul originar provine, mai întâi, de la retragerea trupelor sovietice din fosta Cehoslovacie în stânga Nistrului, pe teritoriul de atunci al RSS Moldoveneşti. Al doilea act a fost făcut de către Boris Elţîn, cel care, printr-un decret ca şef de stat, a transferat Armata retrasă din Cehoslovacia după căderea Zidului Berlinului din subordinea Mareşalului Şapoşnikov(…) în subordinea lui Pavel Graciov, Ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, ca Armata a 14-a. (…)Dar cea mai vie dovadă este cea a acordului de încetare a focului pe Nistru, semnat de preşedinţii Republicii Moldova şi ai Federaţiei Ruse, Mircea Snegur şi Boris Elţîn. Deci cine sunt părţile în conflict?(…) O consemnează documentele şi realitatea juridică a momentului: Rusia şi Republica Moldova! A fost război de eliberare naţională, război de independenţă! Pe lângă război pentru integritatea teritorială”.

Ion M. Ioniță este prezent de asemenea în Adevărul cu teoria că, deși nu se mai află la guvernare, PSD guvernează bine mersi din opoziție, „anihilând toate iniţiativele PNL”. Pentru liberali, arată Ioniță, rezultatul alegerilor locale la București poate fi punctul de inflexiune. O eventuală victorie a Gabrielei Firea, pe fondul fărâmițării forțelor de dreapta, ar compromite serios rezultatul la legislative. „Cel puţin deocamdată, scrie Ioniță, lucrurile evoluează în defavoarea guvernării PNL. PSD şi-a refăcut majoritatea şi votează tot ceea ce îţi doreşte, în timp ce premierul interimar nu poate face nimic altceva decât să gestioneze treburile curente”.

De la PSD a emanat recent și o lege care i-ar scuti de impozit pe venituri din salarii și drepturi intelectuale pe ziariști. Legea se află pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, iar 13 jurnaliști cunoscuți i-au adresat acestuia o scrisoare prin care cer să nu fie promulgate. Ioana Ene Dogioiu arată în textul apărut pe ziare.com că, în presa privată se negociază de regulă salariul net. Ca atare, scutirea de impozit nu ar aduce niciun ban în buzunarul ziaristului, ci al patronului său. Oricum, „Este o operațiune perversă de decredibilizare și instigare de același tip cu aceea pe care recent am văzut-o în cazul magistraților”. „Dar de ce oare a apărut tocmai acum această reglementare cu potențial așa de mare de decredibilizare a presei? Politicul a avut mereu doi adversari: magistrații și presa independentă. Și alianța publicului cu ei a fost un coșmar pentru politic. De aceea, trebuia ruptă”.

„Legea care scuteşte jurnaliştii de impozit pe salarii este probabil cea mai mârşavă manevră prin care politicienii încearcă să compromită presa în ochii propriului său public”, scrie și Liviu Avram în Adevărul. Iar Alex Livadaru, pe site-ul republica.ro: „Cine zice că e ziarist și vrea scutiri nu e ziarist”.

XS
SM
MD
LG