Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Forțele ucrainene primesc ordin să se retragă din Severodonețk


Refugiați într-un adăpost, în timpul bombardamentelor din Donețk, estul Ucrainei, 23 iunie 2022.
Refugiați într-un adăpost, în timpul bombardamentelor din Donețk, estul Ucrainei, 23 iunie 2022.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că anticipează o derulare de lungă durată a războiului din Ucraina, în condiţiile în care nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă. „Din păcate, anticipăm un conflict de lungă durată, tot mai mult un război de atriţie, în care pierderile de ambele părţi continuă să fie semnificative”, a mai spus Geoană la Cluj, citat de Agerpres.
  • Șeful administrației militare Luhansk, Serhii Haidai, a declarat că forțele ucrainene vor trebui să se retragă din orașul Severodonețk.
  • „[Forțele ucrainene] au primit ordin să se retragă în noi poziții... și de acolo să își continue operațiunile”.
  • Șeful districtului Severodonețk, Roman Vlasenko, a declarat că trupele ucrainene sunt încă în oraș, spunând vineri într-un interviu cu Radio Svoboda, că retragerea ar putea dura ceva timp. Întreaga infrastructură a orașului a fost complet distrusă, a adăugat el, cu peste 90% din case bombardate și 80% dintre ele grav avariate.
  • Kievul a confirmat sosirea primelor arme americane cu rază lungă de acțiune pe care le așteaptă de luni de zile. SUA au anunțat că vor livra un nou ajutor militar Ucrainei de 450 de milioane de dolari. Între timp, forțele rusești și-au continuat operațiunile ofensive în regiunea Luhansk.
  • Ministerul rus al apărării informează că armata rusă a lovit cu trei rachete de înaltă precizie mai multe rezervoare de combustibil și a distrus echipament militar la Nikolaev (Mikolaiev), în sudul Ucrainei. Nikolaev fusese atacat cu rachete și marți dimineață.
  • Cei doi cetățeni britanici și un marocan, condamnați la moarte în Donețk pentru că ar fi luptat ca „mercenari”, vor înainta recurs la sentință. Bărbații susțin că luptau în cadrul armatei ucrainene și ar trebui tratați ca prizonieri de război.
  • Europa trebuie să fie pregătită, pentru că la iarnă, Rusia ar putea opri complet livrările de gaze, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru Energie, într-un interviu cu Financial Times.
  • Milițiile separatiste din Donețk, din estul Ucrainei, ar fi pierdut mai bine de jumătate din contingent, apreciază serviciile de informații din Marea Britanie. Rusia ar fi suferit și ea pierderi grele și s-ar pregăti acum să trimită în Donbas regimente de rezerviști.

Kievul anunță sosirea armelor grele americane, în timp ce forțele rusești se apropie de Lisiceansk

Kievul a confirmat sosirea primelor arme americane cu rază lungă de acțiune pe care le așteaptă de luni de zile, în timp ce Statele Unite au anunțat că vor trimite o nouă tranșă de asistență militară, care va include mai multe sisteme de rachete.

Între timp, forțele rusești, susținute masiv de artilerie, și-au continuat operațiunile ofensive pentru a încercui complet ultimul buzunar de rezistență ucraineană în regiunea Luhansk.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pe 23 iunie că sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) din Statele Unite se află acum în Ucraina. Nu s-a precizat când au intrat HIMARS în țară sau dacă acestea sunt deja folosite pe linia frontului, dar Kievul speră că armele grele vor putea schimba cursul războiului care a început în urmă cu patru luni. Mai multe AICI.

De ce serviciile de informații americane au subestimat slăbiciunile armatei ruse

Tancuri rusești distruse în apropiere de Kiev, Ucraina, 31 martie 2022.
Tancuri rusești distruse în apropiere de Kiev, Ucraina, 31 martie 2022.

Numeroase oficialități americane au presupus că incursiunea rusă în Ucraina se va solda cu o victorie rapidă. Acum, când conflictul a intrat în cea de-a patra lună, Washingtonul își revizuiește anticipările, arătând că cele inițiale dovedesc cât este de dificil să evaluezi capabilitățile unei alte armate. Serviciile de informații s-au înșelat însă și cu privire la capabilitățile armatei afgane, despre care Statele Unite credeau că poate face față talibanilor și că va rezista luni, dacă nu ani de zile. Mai multe AICI.

NATO avertizează: Luptele din Ucraina ar putea dura „ani de zile”

Secretarul general al NATO a avertizat că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile și a îndemnat la furnizarea de arme de ultimă generație Kievului, chiar dacă „costurile sunt ridicate”.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg

Avertismentul a venit în timp ce Rusia și-a intensificat ofensivele împotriva orașului Severodonețk și a altor orașe din estul Ucrainei și în timp ce Uniunea Europeană se pregătește, săptămâna viitoare, să accepte recomandarea de a admite candidatura Ucrainei la blocul comunitar.

„Trebuie să fim pregătiți pentru că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru cotidianul german Bild am Sonntag, în comentarii publicate la 19 iunie. „Chiar dacă costurile sunt ridicate”, a spus el, „nu doar din cauza sprijinului militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”.

Autoritățile germane investighează sute de posibile crime de război comise de Rusia în Ucraina

Autoritățile germane investighează sute de posibile crime de război comise de personalul rus în Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt al poliției.

Groapă comună în Bucea descoperită în aprilie 2022
Groapă comună în Bucea descoperită în aprilie 2022

Holger Muench, șeful poliției federale BKA, a declarat pentru ziarul Welt am Sonntag într-un articol publicat la 18 iunie că „până în prezent, am deschis sute de dosare privind posibile crime de război.” Muench a declarat că anchetele nu îi vizează doar pe cei suspectați de comiterea directă a crimelor de război, ci și pe oficialii politici sau militari care ar fi putut să le ordone. „Este partea cea mai dificilă a anchetei noastre, o complicată muncă de puzzle", a declarat Muench pentru ziar.

„Scopul nostru clar este de a-i identifica pe cei responsabili de atrocități, de a dovedi acțiunile lor prin intermediul investigațiilor noastre și de a-i aduce în fața justiției", inclusiv în Germania. Autoritățile germane sunt ajutate de serviciul de informații externe al țării, folosind dovezi precum conversațiile radio înregistrate ale soldaților ruși.

Un militar originar din Ucraina bombardează de pe mare țara sa natală

Căpitanul fregatei ruse „Amiral Makarov”, Grigori Breev, nava care bombardează Ucraina cu rachete de croazieră „Kalibr”, este originar din satul Babcinți, regiunea Vinița. Anterior, a făcut parte din Marina Ucraineană, însă, după anexarea Crimeii, a încălcat jurământul militar și a trecut de partea Rusiei. Iată ce spun despre Breev locuitorii satului său natal, care erau mândri de el cândva.

Un militar originar din Ucraina bombardează de pe mare țara sa natală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

Putin apără războiul și atacă Occidentul într-un discurs la o reuniune economică

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul de aroganță colonială și a declarat că "blitzkrieg-ul" sancțiunilor împotriva țării sale a eșuat, în ultima sa tiradă împotriva Statelor Unite și a Europei.

Luând cuvântul la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg pe 17 iunie, un eveniment de referință care se desfășoară în acest an fără aproape nicio participare occidentală, Putin a apărat invazia țării sale în Ucraina, despre care mulți din Statele Unite și Europa spun că se aseamănă cu războaiele de colonizare din secolele trecute.

Putin a susținut că scopul principal al incursiunii a fost acela de a ne apăra poporul „nostru” din regiunea Donbas din estul Ucrainei, în mare parte vorbitoare de limbă rusă - o justificare pe care Kievul și Occidentul o resping ca fiind un pretext nefondat pentru ambițiile sale imperialiste. Mai multe AICI.

Comisia Europeană recomandă ca Ucraina și R.Moldova să devină candidate la admiterea în UE

Comisia Europeană și-a anunțat decizia de a recomanda acordarea statutului de candidat la admiterea în UE pentru Ucraina și Republica Moldova, dar în anumite condiții. În cazul Georgiei, Comisia a recomandat oferirea unei „perspective europene”, subliniind nevoia unor reforme mai aprofundate înainte de acordarea statutului de candidat.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia militară la sfârșitul lunii februarie. Moldova și Georgia și-au depus la scurt timp și ele candidaturile. Mai multe, AICI.

Cum luptă pentru supraviețuire locuitorii unui sat asediat din estul Ucrainei (VIDEO)

Cum luptă pentru supraviețuire locuitorii unui sat asediat din estul Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00

Oficial ucrainean: Rusia are rezerve să continue multă vreme războiul împotriva Ucrainei

Ucraina este pe punctul de a pierde regiunea Luhansk din Est în fața Rusiei, care o domină când vine vorba de forța artilerie și rezervele de muniție, a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete ucrainene. Mai multe, AICI:

Pe cine avantajează prelungirea războiului din Ucraina?

Analiștii politici Marvin Kalb și Henry Aaron își pun întrebarea dacă scurgerea timpului este sau nu în favoarea Ucrainei, în războiul cu Rusia. Diviziunile interne în SUA sunt mai subtile decât cele internaționale, dar impactul lor e clar. Conducerea republicană din Congres sprijină ajutorul militar substanțial pentru Ucraina, dar în rândurile membrilor există un număr crescând de voci, care nu sunt de acord cu nivelul prea mare al investiției americane. Dacă așa cum se anticipează republicanii preiau în toamnă controlul asupra Congresului, aceste disensiuni pot altera procesul decizional. Mai multe, AICI.

Economist rus: sancțiunile îi lovesc pe rușii de rând, fără să amenințe regimul Putin

Sancțiunile internaționale impuse de la lansarea invaziei în Ucraina afectează serios economia Rusiei, dar nu reprezintă un pericol pentru guvern, sau pentru viitorul politic al președintelui Vladimir Putin. Într-un interviu realizat de Serghei Medvedev pentru Radio Svoboda, cunoscutul economist rus Andrei Movcian spune că patru luni de război în Ucraina și valurile de sancțiuni occidentale au costat mult economia rusă. Efecte sunt resimțite mai ales de clasa de mijloc, dar nu amenință regimul. Mai multe detalii, aici:

Economist rus Andrei Movcian
Economist rus Andrei Movcian

De ce știu mai multe serviciile americane despre ruși decât despre ucraineni?

Avril Haines, șefa comunității americane de informații, a declarat în Congres că este „foarte dificil de spus” cât ajutor suplimentar poate să absoarbă Ucraina. Ea a adăugat: „cred că știm mai mult despre partea rusă decât despre cea ucraineană”. Una dintre întrebări este ce are de gând președintele Zelenski să facă în Donbas, să-și retragă forțele sau să riște ca acestea să fie încercuite de ruși? Mai multe, AICI.

De ce s-a opus Merkel admiterii Ucrainei în NATO și „cazul Moldovei”

Fostul cancelar german Angela Merkel a declarat că în 2008 s-a opus unei promisiuni ferme date Ucrainei de admitere în NATO, între altele, ca să nu provoace Rusia pentru că „știam ce poate face. Avem cazul Moldovei.” În primul interviu acordat de când s-a retras din politică, Merkel a descris astfel situația din Moldova, pe care nu a vrut să o vadă repetată în Ucraina. Mai multe, AICI.

Cancelarul german Angela Merkel (dreapta) și președintele rus Dmitri Medvedev la Castelul Meseberg, de lângă Berlin, 4 iunie 2010
Cancelarul german Angela Merkel (dreapta) și președintele rus Dmitri Medvedev la Castelul Meseberg, de lângă Berlin, 4 iunie 2010

Război în Ucraina: criza alimentară explicată în grafice

Invazia rusească în Ucraina are consecințe economice în toată lumea și provoacă o penurie de alimente. Rusia și Ucraina sunt doi furnizori cheie de produse agricole, iar acest conflict care a scos doi jucător mari de pe piață a arătat încă o dată cât de fragil e lanțul global de aprovizionare cu alimente.

Mai multe detalii în acest „charticle” [din engleză: charts/ grafic și article/articol, n.r.], un articol care explică mecanismul crizei cu o serie de grafice. AICI

Scenarii americane pentru sfârșitul războiului din Ucraina

Cum se poate încheia războiul din Ucraina este tema dominantă în aceste zile, în presa americană. Occidentul sprijină Ucraina, dar atunci când vine vorba despre cele mai bune căi de a rezolva această situație apar din ce în ce mai mult diferențe. Unii spun că, dacă Rusia nu iese clar înfrântă din această confruntare, atunci va ataca din nou. Alții cred că o înțelegere negociată și o ieșire onorabilă pentru liderul de la Kremlin reprezintă soluția. Mai multe, AICI.

GALERIE FOTO: 100 zile de război în Ucraina

NATO ar putea considera Ucraina un membru „de facto”, dacă nu „de jure” (Reznikov)

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov a declarat că „este realist” să spere că armata rusă va fi „alungată” din Ucraina încă în acest an.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov

Vorbind la o conferință pe teme de securitate, la Bratislava, Reznikov a mai spus că în strategia pe următorii zece ani, pe care NATO o va discuta la summitul din iunie de la Madrid, ar trebui să includă Ucraina ca un membru „de facto”, chiar dacă „de jure”/ formal nu este admisă în Alianță. Mai multe AICI.

Rachetele americane pot fi hotărâtoare în lupta pentru Dombas

Analiștii politici apreciază că chiar dacă rachetele americane cu rază medie de acțiune vor ajunge prea târziu pentru a proteja două orașe din Donbas, asupra cărora rușii preiau controlul, ele pot ajuta pe ansamblu forțele ucrainene. Ideea este că aceste arme, solicitate de multă vreme de Kiev pot juca un rol important în faza următoare a conflictului, așa cum sugerează reacția rusă care acuză America că „pune benzină pe foc”. Mai mult, AICI.

Blocada rusească a grânelor ucrainene: un posibil răspuns militar occidental

Persoana aleasă pentru fi noul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, generalul american Christopher Cavoli, un vorbitor fluent de limbă rusă, a avertizat că dată fiind blocada exporturilor de cereale ucrainene impusă de Rusia, care creează riscul de foamete prin alte părți ale lumii, dar și stimulează rețelele teroriste care vor profita de asta, el nu exclude riscul necesității unei intervenții militare SUA pentru a evita ca piețele mondiale să fie destabilizate. Mai multe, AICI.

Polonia va trimite Ucrainei obuziere autopropulsate

Guvernul polonez a aprobat trimiterea în Ucraina a trei baterii de obuziere autopropulsate de tip ACS) AHS Krab, calibrul 155 mm.

Polonia, alături de Statele Unite și Marea Britanie, se află între țările care au oferit Ucrainei cea mai consistentă asistență tehnico-militară de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie.

În mesajul său cotidian nocturn, Volodimir Zelenski a spus sâmbătă că așteaptă „vești bune” săptămâna viitoare despre livărări de armament, fără să dea însă detalii.

Concediați și acuzați: mărturia profesorilor ruși care se opun războiului

Concediați și acuzați: mărturia profesorilor ruși care se opun războiului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:22 0:00

Interviu | Pot forțele ruse din Donbas să împingă linia frontului spre vest?

Radio Europa Liberă a stat de vorbă cu Mark Cancian, colonel în rezervă al Marinei SUA și consilier principal la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington, pentru a afla mai mult despre ce se poate schimba pe câmpul de luptă. Detalii AICI.

Guvernul respinge acuzațiile de segregare a refugiaților romi din Ucraina

Adrian Efros, șeful Centrului unic de gestionare a crizei, a respins criticile organizației Human Right Watch (HRW), spunând Europei Libere că guvernul nu aplică vreun criteriu legat de etnie atunci când repartizează refugiații în spațiile de cazare.

HRW a spus într-un raport dat publicității la 25 mai că autoritățile moldovene îi separă deliberat pe romii ucraineni de ceilalți refugiați în ceea ce constituie un tratament inegal și discriminatoriu. Mai multe AICI.

Refugiați romi din Ucraina găzduiți la Arena Manej (Sala Polivalentă) din Chișinău, 8 martie 2022.
Refugiați romi din Ucraina găzduiți la Arena Manej (Sala Polivalentă) din Chișinău, 8 martie 2022.

NATO și „coridorul Suwalki”: o amenințare uitată

Amenințarea rusă asupra țărilor baltice este veche, iar războiul din Ucraina n-a izbutit decât să o facă și mai prezentă. Toate acestea sunt însă lucruri știute, și pe marginea cărora se speculează foarte mult. Mai interesantă este predicția care caută să identifice locul precis în care ar putea izbucni un conflict militar între Rusia și NATO. Este vorba de o fâșie de teritoriu cu o lungime de 65 km de-a lungul frontierei dintre Polonia și Lituania, numită „Coridorul Suwalki”și care leagă pe cale terestră enclava rusească militarizată Kaliningrad de Bielorusia. Mai multe, AICI.

Marea Britanie vrea să ofere Republicii Moldova arme pentru a o apăra de Rusia

Șefa diplomației britanice Liz Truss, a declarat într-un interviu ziarului Telegraph că țara sa a început discuții cu aliații internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de Rusia.

De ce pierde Rusia atât de mult echipament militar în Ucraina? (INFOGRAFIC)

Depozitarea muniției în tancurile rusești

Tancurile rusești ca T-72, T-80 și T-90 au sisteme automate de încărcare a muniției de tip

„reține și încărcă”, transportând mai multe proiectile într-o magazie inelară în interiorul turelei

și sub locurile membrilor echipajului.

Când un proiectil inamic lovește un loc vulnerabil al tancului, cum ar fi partea de deasupra unde armura este mai subțire, magazia poate exploda, cauzând o reacție în lanț în care echipajul este pulverizat, iar turela aruncată în aer.

Imagine 3D de Juan Carlos Herrera Martinez

Sursă: Globalsecurity.org

Depozitarea muniției în tancurile rusești

Tancurile rusești ca T-72, T-80 și T-90 au sisteme automate de încărcare

a muniției de tip „reține și încărcă”, transportând mai multe proiectile într-o

magazie inelară în interiorul turelei și sub locurile membrilor echipajului.

Când un proiectil inamic lovește un loc vulnerabil al tancului, cum ar fi partea de deasupra unde armura este mai subțire, magazia poate exploda, cauzând o reacție în lanț în care echipajul este pulverizat, iar turela aruncată în aer.

Imagine 3D de Juan Carlos Herrera Martinez

Sursă: Globalsecurity.org

Depozitarea muniției în tancurile rusești

Tancurile rusești ca T-72, T-80 și T-90 au

sisteme automate de încărcare

a muniției de tip „reține și încărcă”,

transportând mai multe proiectile într-o

magazie inelară în interiorul turelei

și sub locurile membrilor echipajului.

Când un proiectil inamic lovește un loc vulnerabil al tancului, cum ar fi partea de deasupra unde armura este mai subțire, magazia poate exploda, cauzând o reacție în lanț în care echipajul este pulverizat, iar turela aruncată în aer.

Imagine 3D de Juan Carlos Herrera Martinez

Sursă: Globalsecurity.org

Muzeul echipamentelor militare rusești distruse în Ucraina

Blindate arse, arme distruse și rămășițele unui avion de luptă sunt printre obiectele Armatei Rusiei expuse acum la Muzeul Național de Istorie Militară din Ucraina.

Muzeul echipamentelor militare rusești distruse în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00

Lend-Lease pentru Ucraina: realitate vs propaganda Kremlinului

La sfârșitul lunii aprilie SUA au votat legea Lend-Lease "pentru apărarea democrației în Ucraina". Ce înseamnă legea Lend-Lease, cum va funcționa aceasta pentru Ucraina, cât de mult a ajutat o lege similară Uniunea Sovietică în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și cum propaganda de la Kremlin sperie Ucraina cu datorii uriașe?

Lend-Lease pentru Ucraina: realitate vs propaganda Kremlinului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:24 0:00

De ce sprijină Occidentul cu arme Ucraina? Opinii de la Moscova

De la „cred că Occidentul face ceea ce trebuie” la „ei urăsc Rusia”, locuitori din Moscova au explicat pentru redacția de limba rusă a Europei Libere - Radio Svoboda (RFE/RL) de ce cred că Occidentul furnizează arme Ucrainei.

Locuitori ai Moscovei explică de ce cred că Occidentul trimite arme în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00

HRW îndeamnă Rusia să investigheze uciderea civililor în Ucraina

Human Rights Watch (HRW) a îndemnat Rusia să investigheze trei incidente în timpul cărora forțele ruse au deschis focul asupra unor vehicule civile în Ucraina, după începutul invaziei militare, ucigând șase persoane și rănind trei.

„Ne-au făcut cu mâna” | O femeie din Ucraina povestește cum soldații ruși i-au omorât fiul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00

Într-unul dintre incidente, un bărbat a fost scos dintr-un vehicul și executat sumar, a declarat HRW, într-un comunicat, pe 30 aprilie.

Cele trei incidente au avut loc între 28 februarie și 3 martie, a precizat HRW. Două dintre ele au avut loc în Hostomel, un oraș situat la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Kiev, în timp ce al treilea incident a avut loc în Nova Basan, un sat din regiunea Cernihov, la 70 kilometri est de capitală. Mai multe, AICI.

Ce beneficii tactice poate aduce Rusiei destabilizarea Transnistriei

Expertul în securitate internațională și studii strategice de la București, Claudiu Degeratu, a explicat într-un interviu acordat Europei Libere ce beneficii ar aduce Rusiei în războiul său contra Ucrainei crearea unui „conflict pozițional” în regiunea transnistreană.

O posibilă implicare a enclavei separatiste în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a fost readusă în discuție de câteva incidente în stânga Nistrului pe 25-27 aprilie.

Mai multe amănunte AICI.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG