Linkuri accesibilitate

Război hibrid în partidul Republican între aripa pro-Trump și cea moderată


Deputata rrepublicană Liz Cheney, Washington, 2019.
Deputata rrepublicană Liz Cheney, Washington, 2019.
Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00
Link direct

În Partidul Republican se duce o luptă la vârf între elemente fidele fostului președinte Donald Trump și cei care i se opun și neagă că alegerile prezidențiale ar fi fost furate, cum susține Trump.

Între aceștia din urma, un rol important îl joacă numarul trei din ierarhia republicană din Camera Reprezentanților, Liz Cheney, un critic acerb al lui Donald Trump, care a votat pentru cea de-a doua punere sub acuzare a acestuia în Congres.

Liderul minorității republicane din Cameră, Kevin McCarthy a fost surprins de un microfon, aflat în apropiere, spunând că Cheney ar fi „pierdut încrederea” lui. El a continuat „Mi-a ajuns … Mi-a ajuns cu ea. Mi-am pierdut încrederea. Cineva trebuie să depună o moțiune de cenzură și presupun că se va întâmpla”, aceasta din urma afirmație este o aluzie la faptul că Liz Cheney poate fi înlocuită din conducerea grupului parlamentar, printr-un vot al majorității. Un astfel de vot – la vremea respective, secret – a mai avut loc recent și atunci Cheney a rămas în funcție, dar dacă acum votul va fi la vedere, puțini republicani cred că îți pot permite să riște să-l antagonizeze pe Trump și baza de sprijin a partidului.

Purtătorul de cuvânt al lui Cheney, Jeremy Adler a declarant: „Problema care se pune este dacă Partidul Republican va continua să propage minciuni cu privire la alegeri și să facă uitate evenimentele de la 6 ianuarie” când o mulțime de susținători ai lui Trump au atacat cladirea Congresului, provocând victime și pagube materiale. Până acum, McCarty a lăsat criticile la adresa lui Cheney pe seama subordonaților săi, acum se pare că a decis să își asume încercarea de a o înlătura din conducere. Surse de presă arată că republicanii ar intenționa să o înlocuiască pe Cheney cu o altă femeie: se așteatpă ca alegerea să se facă înyre – deputata de New York, Elise Stefanik, cea de Michigan – Ann Wagner și deputata de Indiana, Jackie Walorski.

XS
SM
MD
LG