Linkuri accesibilitate

R. Moldova, care nu recunoaște Kosovo, va oferi vize kosovarilor 


Drapelul UE alături de drapelul Kosovo, în centrul orașului Priștina
Drapelul UE alături de drapelul Kosovo, în centrul orașului Priștina

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au elaborat un proiect de lege prin care cetățenii Republicii Kosovo, nerecunoscute de autoritățile moldovene, vor putea primi vize pentru a intra în R. Moldova.

Motivul principal pentru această decizie ar fi că delegația din Kosovo este așteptată la summit-ul Comunității Politice Europene, care va avea loc pe 1 iunie în R. Moldova.

Potrivit proiectului de lege, deținătorii de pașapoarte kosovare ar putea obține vize electronice, pe termen scurt, pentru a participa la forumurile internaționale organizate de R. Moldova.

Autorii proiectului de lege invocă și alte argumente: „adaptarea legislației la noile realități social-obiective, existente la nivel internațional” și dreptul la libera circulație.

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au recunoscut independența Kosovo, stabilind relații diplomatice și recunoscând, în consecință, actele emise de structurile regiunii.

Statele UE care nu au recunoscut independența Republicii Kosovo și-au ajustat legislația și au instituit un regim de călătorie pentru kosovari și le acceptă documentele.

Având un conflict înghețat și o republică autoproclamată pe teritoriul său - în regiunea transnistreană, R. Moldova nu recunoaște independența Kosovo, considerând-o un precedent periculos.

O hotărâre a Parlamentului de la Chișinău, din 2008, spune că „declararea unilaterală a independenței provinciei, parte componentă a unui stat suveran recunoscut pe arena internațională, este o gravă încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Serbia”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG