Linkuri accesibilitate

Raportul Horowitz: Investigația FBI privind campania lui Trump nu a fost influențată de partizanat politic


Inspectorul general al Ministerului Justiției, Michael Horowitz
Inspectorul general al Ministerului Justiției, Michael Horowitz

Casa Alba si republicanii din Statele Unite asteptau cu sufletul la gura raportul inspectorului general al Miniterului Justitiei, in speranta ca acesta va invalida investigatiile impotriva presedintelui Trump. Li s-a dat satisfactie? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Raportul inspectorului general al Miniterului Justitiei este rezultatul unei investigatii referitoare la ancheta privind amestecul Rusiei in alegerile americane din 2016. Presedintele Trump a sustinut ca aceasta investigatie ar fi fost o farsa, avind la baza partizanat politic si un asa zis „stat paralel” care i s-ar impotrivi.


Inspectorul general al Ministerului Justiei, Michael Horowitz, a gasit numeroase probleme tehnice legate de maniera in care ancheta s-a derulat, dar a concluzionat ca ancheta nu a fost influentata de partizanat politic, cu alte cuvinte FBI-ul si Ministerul au fost indreptatite sa o declanseze. Horowitz considera ca au fost comise erori in procesul de declansare a supravegherilor, dar acestea sint de natura tehnica, nu au la baza dorinta cuiva de a-l dezatvantaja pe Trump.

Inspectorul general a stabilit ca anchetele declansate impotriva unor persoane cu legatura cu campania lui Trump, banuite de activitati suspicioase, au fost indreptatite. Dar in cazul lui Carter Page, declansarea urmaririi a avut vicii procedurale. E posibil ca daca FBI-ul informa cum trebuie Ministerul Justitiei cu privire la Page, urmarirea impotriva acestuia nu era declansata.


Horowitz a mai stabilit ca dosarul intocmit de fostul agent britanic Steele – un dosar cu multe informatii indoielnice – nu a stat la baza declansarii anchetei. Oficialitatea de la Ministerul Justiei neaga ca echipa de campanie a lui Trump ar fi fost spionata sau ca ar fi fost infiltrati informatori, asa cum presedintele a sustinut de numroase ori.

Interesanta este reactia la aceste informatii a Procurorului General, William Barr, care nu pare de acord cu constatarile inspectorului general din propriul minister, care interpreteza cele scrise de Horowitz ca constiuind o dovada ca investigatiile impotriva unor membrii ai echipei lui Trump ar fi avut la baza dovezi insuficiente. De altfel, Barr a dispus propria sa investigatie, iar cel care o conduce – John Durham – a scris si el ca nu este de acord cu unele dintre concluziile raportului. Casa Alba si republicanii spera acum ca ancheta mai ampla a lui Durham le va da dreptate.

XS
SM
MD
LG