Linkuri accesibilitate

Ratificarea Convenției de la Istanbul contestată la Curtea Constituțională


Chișinău, 18 decembrie 2019: demonstrație pentru ratificarea Convenție de la Istanbul împotriva violenței la adresa femeilor.

Doi deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vasile Bolea și Grigore Novac au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care solicită examinarea constituționalității Legii cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Parlamentul a ratificat Convenția pe 14 octombrie prin votul majorității PAS. Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat votul.

Convenția de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor etc.

Mai multe țări conduse de regimuri nationalist-conservatoare au ezitat să o ratifice, invocând că ar ascunde pericole la adresa „familiei tradiționale”, cum se codifică respingerea căsătoriilor gay sau ale noilor politici de gender.

Victimă-agresor. Istoria unei femei condamnate pentru moartea soţului violent
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:28 0:00

Turcia a devenit anul acesta prima țară care a denunțat Convenția. Țările care încă nu au ratificat-o sunt în general din Europa de est – ca Rusia, Bulgaria și Ungaria.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG