Linkuri accesibilitate

Rețea informatică a serviciilor secrete ruse neutralizată de Serviciul de securitate ucrainean


Serviciul de securitate (SBU) din Ucraina a anunțat ieri, 17 februarie, că a întrerupt o rețea de „ferme bot” și a confiscat echipamente pentru calculatoare și telecomunicații, susținute de servicii online ruse în cinci orașe ucrainene.

Platformele de telecomunicații au fost utilizate pentru a crea și promova 8000 de conturi și grupuri de socializare false care au fost folosite pentru a răspândi „informații false despre situația din Ucraina, pentru a incita la proteste, a speria publicul, a trimite notificări despre amenințări cu bombe pe site-urile de infrastructură critică” și troli care acționau împotriva conturilor oficialilor de rang înalt, a anunțat SBU pe site-ul său web.

Operațiunea a avut loc în capitala Kiev, Harkov, Dnipro, Dubno în regiunea Rivne și Irpin în regiunea Kiev.

Arme de foc, dispozitive explozive și stupefiante au fost, de asemenea, distribuite prin intermediul conturilor de socializare.

Aceste conturi au fost înregistrate pe Internet prin intermediul serviciilor online ruse care au furnizat servicii virtuale de număr mobil.

Unele echipamente au fost folosite pentru reorganizarea ilegală a traficului de telefonie mobilă de la doi transportatori mobili „creați ilegal” care operează pe teritorii pe care forțele susținute de Rusia le controlează în partea de est a țării, a declarat SBU.

În timp ce efectua căutări în cele cinci orașe, SBU a găsit echipamente informatice, modemuri GSM, gateway-uri de rețea de calculatoare și peste 22.000 de cartele SIM de la transportatorii mobili ucraineni.

Implicarea organismelor speciale și de informații rusești în fermele bot este în curs de verificare, a declarat SBU.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG