Linkuri accesibilitate

Reacții internaționale la escaladarea conflictului dintre Iran și Statele Unite


Imagine din satelit cu baza militară de la Ain Al Assad, care a fost ținta rachetelor lansate de Iran pe 8 ianuarie 2020
Imagine din satelit cu baza militară de la Ain Al Assad, care a fost ținta rachetelor lansate de Iran pe 8 ianuarie 2020

Premierul britanic Boris Johnson a cerut Teheranului să „reducă urgent” tensiunile din regiune, condamnând atacurile iraniene împotriva unor baze ale coaliţiei în Irak şi apărând uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac american cu dronă. Johnson a susținut că generalul „avea sânge de militari britanici pe mâini”.

Premierul britanic a discutat prin telefon cu preşedintele american Donald Trump, căruia i-a „reafirmat importanţa unei dezescaladări urgente pentru evitarea unui nou conflict”, a informat purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson.

Ministrul de externe britanic, Dominic Raab, urmează să se întâlnească miercuri, la Washington, cu membri ai Congresului, iar joi - cu secretarul de stat Mike Pompeo.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că va continua să se implice activ în negocieri cu „toți actorii relevanţi” în eforturile de a reduce tensiunile dintre Statele Unite şi Iran după atacul iranian cu rachete asupra a două baze din Irak care găzduiau forţe americane, ca ripostă la asasinarea de către Washington a generalului iranian Qassem Soleimani la Bagdad.

„Este datoria noastră comună să facem toate eforturile pentru a evita un război în Golf pe care lumea nu şi-l poate permite”, a precizat Guterres într-un comunicat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG