Linkuri accesibilitate

„Recunoaşterea Republicii Moldova s-a făcut pentru statul cu acest nume şi pentru numele limbii de limba română” (Iulian Chifu/Adevărul)


Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a avut la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei poziții ciudate în alocuțiunea sa, arată Iulian Chifu pe blogurile Adevărul: a vorbit, ca și la Chișinău, de limba moldovenească, ceea ce încalcă Hotărârile Curţii Constituţionale din propriul stat, și nu respectă nici Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, ba chiar nici numele țării: „Recunoaşterea Republicii Moldova, făcută în primul rând de România, s-a făcut pentru statul cu acest nume (…) şi pentru numele limbii de limba română”. Ce-ar fi dacă un stat și-ar retrage recunoașterea statului Republica Moldova pe motiv că însuși președintele lui nu-şi respectă Declaraţia de Independenţă? E o ipoteză mai degrabă în glumă, dar nu tocmai glumă este aducerea în text a situației Rusiei, care a fost supusă sancțiunilor după anexarea Crimeii și agresiunea militară din Estul Ucrainei – un fel de a sugera că și Moldova ar putea risca sancțiuni. Europarlamentarul român Viorel Badea i-a adresat lui Dodon la APCE o întrebare cu schepsis : dacă ar respecta eventuala opțiune a cetățenilor de peste Prut de a se uni cu Moldova. Dodon a răspuns înfocat că nu e cazul, contând pe faptul că Uniunea Europeană nu dorește schimbarea granițelor. Or, îl „luminează” aici Chifu, nu e vorba de schimbarea granițelor, ci de realipirea unui teritoriu luat României. La fel s-a reunificat după 1990 Germania, ori dimpotrivă, s-au putut separa pașnic Cehia și Slovacia. Chifu susține că socialiștii de la Chișinău au multe probleme, așa că numai o bătălie cu unionismul și unioniștii le mai lipsește, mai ales că procentul acestora din urmă este în creștere : „Lumea contemporană are cetăţeni din ce în ce mai exigenţi, mai buni cunoscători ai regulilor democratice şi a mersului lucrurilor în alte state. Şi asta se întâmplă şi în stânga Prutului. Oamenii de aici văd ce se întâmplă în România, în Uniunea Europeană, văd cum funcţionează lucrurile în Ucraina, în statele baltice ce provin din acelaşi spaţiul post-sovietic”. România nu poate forța reunificarea în niciun fel, dar numai existând și déjà constituie o problemă pentru Igor Dodon.

Dan Tăpălagă scrie pe G4Media despre intrarea în vigoare, de mâine, a unui nou statut al Marii Britanii, de stat terț față de Uniunea Europeană. Consecințele vor fi negociate. „Mulți sunt convinși că UE are obligația de a face tot ce-i stă în putință pentru a dovedi că nu există viață în afara ei, decât cu costuri economice uriașe, pe care tot populația le va plăti în final. Altfel, curentul eurosceptic se va extinde”, scrie Tăpălagă. Uniunea „are nevoie ca de aer să demonstreze că modelul său federalist de funcționare este superior izolaționismului, că vechiul model al statelor-națiune este falimentar, fără nicio șansă de funcționare în umbra marelui imperiu”.

De câteva săptămâni bune Ioana Petrescu, fost ministru de finanțe în guvernul Victor Ponta, propune pe site-ul ziare.com soluții la probleme stringente ale economiei românești. Astăzi pledează pentru construcția urgentă de creșe din bani europeni, pentru stimularea natalității în cădere severă. Sunt trecute în revistă li pachetele stimulative adoptate în alte state membre.

XS
SM
MD
LG