Linkuri accesibilitate

Relația politică moldo-română, redusă la susținerea necondiționată a regimului cleptocratic de la Chișinău (Valeriu Pașa/contributors.ro)


„Asmuţirea gratuită a extremiştilor maghiari nu serveşte deloc idealului ca România şi Republica Moldova să se unească într-un orizont de timp rezonabil.” (Mihai Dumitru/Adevărul)

Într-un text calm și totuși plin de grozăvii, publicat pe platforma contributors.ro, Valeriu Pașa ține să-i pună la curent pe cititorii români cu ce se mai întâmplă la Chișinău. Asta pentru că „Republica Moldova nu prea există în spațiul mediatic din România. Adică există doar cât să mai afli ce s-a întâmplat: alegeri, protest masiv, schimbare de Guvern. Cam atât. (…) Peste lipsa acută de informații se suprapune foarte mult comentariu, de la experți care nu întotdeauna au măcar ei acele cunoștințe sau, mai rău, le au, dar sunt setați să manipuleze publicul”. Autorul articolului notează amar de la Chișinău că „în ultimii 4 ani relația politică moldo-română s-a redus la un singur tip de acțiune: susținere necondiționată (la vedere sau tacită) a regimului cleptocratic de la Chișinău. A fost poate unicul domeniu unde Guvernul PSD și Cotroceniul nu s-au contrazis. E simplu: pentru președintele Iohannis Republica Moldova parcă nu ar exista”.

Ce ține Valeriu Pașa să se știe la București: de pildă că ieri, în fața cădirii Guvernului, opoziția pro-europeană din Blocul ACUM a organizat un flash-mob acuzând lipsa de măsuri din partea guvernului în fața creșterii prețurilor. „Activiști ai partidului de guvernare au organizat (însă) o contra-manifestație.” Poliția i-a dirijat discret de-a curmezișul unui spațiu verde de-abia amenajat, astfel încât să se regăsească direct în fața celor din blocul ACUM. Pe pancartele contra-manifestanților au apărut slogane vulgare absolut ireproductibile, cu adresă directă la Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, și la Andrei Năstase, președintele Patformei Demnitate și Adevăr. La portavoce - un personaj binecunoscut, un luptător K2, pe care însă poliția spune că „nu îl poate identifica”, nici pe el, nici pe un deputat al Partidului Democrat, pe nume Constantin Țuțu. „Ar fi bine să se știe despre toate acestea și în București. Poate, cine ştie, costurile de imagine pentru slujirea la curtea oligarhului Plahotniuc vor crește treptat până la inacceptabil”, încheie activistul civic Valeriu Pașa.

În pragul scrutinului românesc pentru Parlamentul European, Iulian Chifu transmite un mesaj de încrede pe blogurile Adevărul: scrie despre „puterea fantastică, benefică şi invizibilă a Uniunii Europene”, care rezidă în unitate, forță economică, principii comune și dialog: „Avantajul UE e că discută. Asta poate duce la consens. Asta e puterea UE. Şi asta contează (…) UE are putere de constrângere blândă, invizibilă, dar teribilă. O resimt cei ce vor să iasă din UE, dar constată că au nevoie de această putere pe care o pierd, vezi cazul Brexit”.

Ieri, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a anunțat ruperea protocolului de susținere parlamentară a coaliției PSD-ALDE, motivul fiind un incident penibil: crucile mai multor eroi români din Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, județul Bacău, au fost acoperite cu saci din plastic negru, iar imaginile - postate pe pagina de socializare a unor activiști maghiari. Primarul pesedist al localității ar fi amplasat ilegal aceste morminte pe terenul respectiv, susțin maghiarii. În Adevărul, Mihai Dumitru spune că „Dezbinatorii nu vor face niciodată Unire”.

„Asmuţirea gratuită a extremiştilor maghiari pe o temă care ţine de un trecut care ne dezbină nu serveşte deloc idealului ca România şi Republica Moldova să se unească într-un orizont de timp rezonabil. Extremiştii noştri nu sunt cu nimic mai puţin periculoşi decât ai lor”, scrie bloggerul Adevărul, pentru care a rămas valabilă ideea că tensiunile româno–maghiare blochează, ca și în 1990, unirea Basarabiei cu România.

XS
SM
MD
LG