Linkuri accesibilitate

Progrese la negocierile de la Viena privind relansarea acordului nuclear internațional cu Iranul


Imagine din satelit a presupusei instalații nucleare de la Sanjarian, la est de Teheran, 31 mai 2021
Imagine din satelit a presupusei instalații nucleare de la Sanjarian, la est de Teheran, 31 mai 2021

Actualizare: Înalți diplomați au declarat că duminică s-au înregistrat progrese în cadrul discuțiilor dintre Iran și marile puteri privind relansarea acordului nuclear din 2015, în baza căruia Iranul se angaja să-și limiteze ambițiile nucleare, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. Statele Unite s-au retras unilateral din acord în 2018, sub administrația Trump.

Diplomații au precizat că acum este treaba guvernelor implicate în negocieri să ia decizii politice. A fost prima întâlnire oficială de când ultraconservatorul Ebrahim Raisi a câștigat alegerile prezidențiale din Iran. Unii diplomați și-au exprimat îngrijorarea că victoria lui Raisi ar putea complica relansarea acordului.

--------------------------------------

Negociatorii urmează să reia discuțiile privind relansarea acordului nuclear internațional cu Iranul, pe fundalul relatărilor despre dezacorduri cu privire la mai multe aspecte cheie.

Discuțiile din 20 iunie fac parte din ultima rundă de negocieri care implică Iranul și șase puteri mondiale care au loc la Viena din aprilie.

Statele Unite s-au retras în 2018 din acordul nuclear, în baza căruia Iranul a fost de acord să-și reducă ambițiile nucleare în schimbul ridicării multor sancțiuni internaționale.

Restul țărilor semnatare ale acordului sunt Iranul, Rusia, China, Franța, Marea Britanie, Germania și Uniunea Europeană.

Statele Unite sunt prezente, dar nu negociază direct, în principal din cauza refuzului Iranului de a se întâlni față în față cu o delegație americană.

De când președintele american Donald Trump a retras SUA din acord, Teheranul și-a refăcut o parte din stocurile de uraniu îmbogățit, element cheie în producția de arme nucleare.

Succesorul lui Trump, Joe Biden, și-a exprimat dorința de a readuce Statele Unite în acest acord, odată ce Washingtonul este sigur că Teheranul este dispus să-și respecte angajamentele.

O complicație suplimentară este acum victoria ultraconservatorului Ebrahim Raisi în alegerile prezidențiale din Iran din 18 iunie.

XS
SM
MD
LG