Linkuri accesibilitate

Republicanii americani se întreabă electoral de ce ar trebui să le pese ce face Rusia cu Ucraina


Donald Trump evită să critice Rusia lui Putin
Donald Trump evită să critice Rusia lui Putin

Pe vremuri Partidul Republican era considerat mai dur față de Rusia, dar acum, candidați angajați în preliminarii competitive, preferă să dea vina pe Biden decât pe Vladimir Putin.

Republicanii americani se întreabă electoral de ce ar trebui să le pese ce face Rusia cu Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Ei se tem că își vor antagoniza susținătorii dacă angajează forțe americane în Estul Europei sau oferă resurse Ucrainei. Președintele Biden a respins ideea trimiterii de trupe în ajutorul Ucrainei, dar oferă tehnologie și asistență militară și s-a angajat să impună sancțiuni drastice Moscovei, dacă Rusia atacă Ucraina. Noul Partid Republican este – la bază – împotriva intervențiilor în străinătate, după frustrările cu războaiele îndelungate din Afganistan și Irak.

Faptul că Donald Trump, liderul de facto al partidului, a evitat să critice Rusia lui Putin contribuie și el la modificarea de optică. Se menține încă o diviziune, între republicani care țin cont de baza electorală favorabilă lui Trump și cei care sunt în circumscripții care le dau o mai mare marjă de manevră politică. Cei care au alegeri competitive, care se apropie se întreabă, unii cu voce tare, de ce să-i pese Americii de ceea ce face Rusia cu Ucraina. Membrii republicani în Cameră se opun mai categoric intervențiilor decât colegii senatori, care au mandate de șase ani.

Cei care susțin o politică ne-intervenționistă arată că Statele Unite trebuie să aibă alte priorități – integritatea alegerilor, inflația, criminalitatea, situația învățământului între altele. Unul dintre aceștia, candidatul la Senat din Arizona, Blake Masters arată „Frontiera Ucrainei nu este nici măcar între primele 20 de priorități pentru mine. Era de sperat că am învățat ceva din istorie când vine vorba despre a fi poliția lumii și încercarea de a construi democrație la mii de kilometri distanță” – arată el.

În Ohio, candidații republicani pentru Senat, JD Vance și Bernie Moreno sunt de acord că lui Biden îi pasă mai mult de frontiera Ucrainei decât de situația imigrației ilegale la granița de sud a Americii. Dar la Washington, liderul republican din Senat, Mitch McConnell și alți colegi îi cer lui Biden să sprijine la mult și mai rapid Ucraina. Zeci de discursuri din Cameră însă pun întrebarea de ce să-i pese Americii de un conflict la atât de mare distanță. Republicanii îl acuză pe Biden că este un președinte slab, dar mulți evită să precizeze cum și-ar dori să-și exprime forța în legătura cu Ucraina.

Un moderator politic foarte influent, Tucker Carlson, de la Fox News continuă să se întrebe public de ce să ajute Statele Unite Ucraina să lupte împotriva Rusiei și mulți alegători republicani s-au lăsat influențați de acestă poziție. „Vreau să spun că puțin îmi pasă dacă mă caracterizează despre un pion al lui Putin” – a spus Carlson, continuând „Este o prostie. Nu vorbesc rusește. Nu am fost niciodată în Rusia. Nu mă interesează Rusia. Mă preocupă doar soarta Statelor Unite pentru că am patru copii care trăiesc aici”.

XS
SM
MD
LG