Linkuri accesibilitate

„Republicii Moldova i s-au închis porțile UE. Drumul spre Moscova nu mai duce nicăieri” (Petru Bogatu/deschide.md)


Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu intenția Guvernului de a suspenda aplicarea reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare, informează realitatea.md. „Este un regres în asigurarea respectării drepturilor omului în detenție în R. Moldova. Inițiativa dată este condamnabilă și regretabilă, mai ales că a fost lansată în ajunul vizitei Comisarului European pentru drepturile omului”, afirmă avocatul poporului. după părerea sa această decizie va avea un impact puternic negativ asupra drepturilor omului: persoanele aflate în detenție vor fi nevoite să suporte condițiile degradante și inumane pe perioade îndelungate din cauză că statul nu este capabil să le asigure condiții adecvate în locurile privative de libertate. Mihail Cotorobai amintește că mecanismul compensatoriu pentru detenția în condiții inumane a fost instituit după multiplele condamnări ale R. Moldova la CEDO pentru neasigurarea condițiilor adecvate de detenție.


Bizlaw.md rezumă expertiza Centrul Național Anticorupție pe marginea proiectului ce prevede suspendarea reducerii pedepsei pentru condiții precare de detenție. CNA consideră că decizia Guvernului corespunde interesului public general, deoarece va contribui la identificarea și aplicarea mecanismului corespunzător, care să asigure realizarea scopului pedepsei penale, precum și respectarea deciziilor CEDO. CNA mai menționează că a atenționat încă în 2016 despre deficiențele legate de implementarea mecanismului compensatoriu. „Eliberarea condiţionată înainte de termen, în tandem cu diminuarea sau excluderea condiţiilor necesar de întrunit pentru deţinuţii care solicită eliberarea condiţionată nu va spori siguranţa publică şi reduce desocializarea deţinuţilor”, consideră CNA.

Abrogarea mecanismul care permite reducerea pedepselor condamnaților din cauza condiţiilor precare de detenție poate dăuna relaţiilor Moldovei cu Consiliul Europei, atenţionează preşedintele Centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea citat de NewsMaker.md. El consideră că mecanismul nu ar trebui abrogat, ci îmbunătățit. „Dacă deținutul condamnat pentru acte violente sau crimă organizată nu s-a corectat, nu îl poți pune în libertate pentru simplul fapt că a fost deținut în condiții proaste. El prezintă pericol public și este îndreptățit să primească doar compensații”, precizează Gribincea. El aminteşte că recursul dat, pus în aplicare începând cu 1 ianuarie 2019, a fost introdus la îndemnul CEDO, care a constatat că sunt condiții de detenție proaste în 3 sau 4 penitenciare din cele 17 existente în țară. „Deținuții din alte penitenciare cu greu ar fi îndreptățiți să beneficieze de acest mecanism”, explică între altele Vladislav Gribincea, care nu exclude că unii deţinuţi au beneficiat de acest mecanism chiar dacă nu au stat în condiţii proaste de detenţie.

Editorialistul portalului deschide.md Petru Bogatu ajunge la concluzia că lucrurile stau la fel de prost la ambii poli ai spectrului politic - şi în vârful piramidei politice, și la poalele ei. Nimic nu merge nici în guvern, nici în opoziție. „PAS și PPDA se pare că nu se regăsesc după pierderea puterii. S-au apucat să împartă pielea ursului din pădure, chit că sezonul de vânătoare electorală nu a început deocamdată… Problema întregii opoziții de dreapta, de la un capăt la altul, e că nu face ceea ce trebuie… se creează impresia că stă pe loc”, notează editorialistul. „Republicii Moldova i s-au închis porțile UE în condițiile în care drumul spre Moscova nu mai duce nicăieri. Statul parcă e băgat în carantină ca un bolnav suspectat de coronavirus. Mulți îl compătimesc, dar toți evită să se atingă de el. Guvernarea lui Dodon devine insuportabilă. Dacă nu intră în joc pentru a îndepărta puterea putredă, opoziția pur și simplu nu-și va face datoria… cu toate consecințele de rigoare în viitoarele alegeri prezidențiale”, concluzionează Petru Bogatu.


Radio Chişinău reţine declaraţia ambasadorului UE Peter Michalko care spune că UE va urmări cu atenție desfășurarea alegerilor prezidențiale în R. Moldova. Așteptările față de Guvernul Chicu sunt să asigure un cadru predictibil în ceea ce ține de pluralismul politic și în mass-media, democrație și implicarea societății civile. În mod special, trebuie contracarate riscurile dezinformării, afirmă ambasadorul. „Sunt necesare măsuri pentru a corecta deficiențele semnalate anterior: finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, votul din diaspora și regiunea transnistreană, pluralismul mediatic. Atacurile la societate civilă sunt nefondate”, a precizat Peter Michalko.

Radio Chişinău relatează despre modificările la legea pensiilor aprobate miercuri de Guvern prin care coeficientul de indexare va fi calculat la nivelul inflaţiei şi nu în baza mediei indicelui prețurilor de consum, cum a fost anterior. Demograful Valeriu Sainsus constată că după indexare pensiile nu se vor majora, așa cum promit autoritățile. „Acesta este un „mișmaș” al actualei guvernări... În contextul actualei indexări a pensiilor, de fapt, cetățeanul are de pierdut, pentru că cota de indexare este mult mai mică decât a precedentelor guvernări. Deci, pensiile, de fapt, nu vor crește”, a spus Valeriu Sainsus. Și expertul economic Viorel Gârbu consideră că situația pensionarilor după implementarea noii formule de indexare nu se va îmbunătăți. „Indexarea la nivelul inflației este o încercare a Executivului de a menține pensiile la nivelul existent. Deci, pensiile nu cresc”, precizează Viorel Gârbu.

Editorialistul Ziarului de Gardă Petru Grozavu scrie că puterea în R. Moldova a ajuns „pe mâna pungașilor, lașilor, trădătorilor și bandiților. Legile sunt pentru toți, dar lucrează numai pentru ei... În halul în care a ajuns, R. Moldova nu mai are nicio perspectivă ca stat. Cât putem să ne mai mințim ori să ne lăsăm mințiți? Toată perspectiva R. Moldova este de a ajunge un poligon militar pe mâinile Federației Ruse. Chiar atât de rău se vede de la Strasbourg și Bruxelles? Sau de la Washington?”, se întreabă editorialistul.

XS
SM
MD
LG