Linkuri accesibilitate

Retragerea armenilor din Agdam și alte districte din Karabah (VIDEO)


Armata azeră intră în Agdam la o zi după ce armenii au plecat de acolo
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Armata azeră intră în Agdam la o zi după ce armenii au plecat de acolo

Ministrul rus de externe Sergei Lavrov și ministrul apărării Sergei Șoigu s-au întâlnit la Erevan cu prim-ministrul armean Nikol Pașinian pentru a discuta despre punerea în aplicare a unui armistițiu intermediat de Rusia în războiul din Nagorno-Karabah dintre azeri și armeni.

Biroul lui Pașinian l-a citat pe premierul armean spunând în cadrul ședinței de astăzi că armenii „au simțit întotdeauna sprijinul Rusiei” în timpul războiului, inclusiv „sprijinul” personal al președintelui rus Vladimir Putin și al guvernului rus.

Șoigu i-a spus lui Pașinian că forțele de menținere a păcii ruse desfășurate pentru a monitoriza armistițiul „au acoperit aproape întregul teritoriu” al regiunii separatiste a Azerbaidjanului, Nagorno-Karabakh, de când a fost semnat armistițiul pe 10 noiembrie.

„Au fost desfășurate în total 23 de posturi [de securitate]”, a spus Șoigu.

„Monitorizăm drumul către Stepanakert”, principalul oraș Nagorno-Karabah, cu o populație majoritar armeană, cunoscut în limba azeră sub numele de Xankandi.

Șoigu a mai spus că trupele ruse „asigură întoarcerea refugiaților”, adăugând că „viața pașnică a fost deja stabilită”. „Sarcina noastră principală este prevenirea vărsării de sânge”, a spus Șoigu.

Delegația guvernului rus de rang înalt urmează să viziteze Baku în zilele următoare.

Vizita delegației ruse vine la o zi după ce președintele azer Ilham Aliev a anunțat că trupele sale au preluat controlul asupra districtului azer din Agdam în nord-estul Nagorno-Karabah. Agdam este unul dintre cele șapte districte azere din jurul Nagorno-Karabah, care a fost ocupat de separatiști armeni la începutul anilor 1990.

Încetarea focului, intermediată de Rusia, solicită ca toate cele șapte districte azere să fie sub controlul Baku, precum și părți din Nagorno-Karabah care au fost recucerite de forțele azere de când au reizbucnit luptele pe 27 septembrie.

Patru dintre districte au fost recucerite de forțele azere în ultimul război de șase săptămâni.

Teritoriul recucerit recent de armata azeră include, de asemenea, orașul strategic Susa din Nagorno-Karabah, care este cunoscut sub numele de Șuși în armeană.

Întoarcerea sub control azer a Agdamului și a altor două districte aflate încă sub control armean a fost cerută în armistițiul din 10 noiembrie.

Cartierul montan Kalbacar, cunoscut sub numele de Karvachar în armeană, urmează să fie predat forțelor azere până pe 25 noiembrie.

Armistițiul solicită, de asemenea, ca teritoriul aflat încă sub controlul armean în districtul Lachin să fie restituit Azerbaidjanului până la 1 decembrie.

Forțele ruse de menținere a păcii vor monitoriza un coridor de transport cu o lățime de 5 kilometri prin districtul Lachin, menit să lege Armenia de Stepanakert/ Xankandi.

Șeful Statului Major al grupului de lucru rus pentru menținerea păcii din Nagorno-Karabah a declarat, pe 20 noiembrie, că predarea Agdamului a fost efectuată fără incidente.

Evoluțiile vin la o zi după ce premierul de la Erevan Nikol Pașinian l-a concediat pe ministrul armean al apărării, Davit Tonoian, care a fost înlocuit de Vagharșak Harutunian.

Sătenilor armeni din Agdam li s-au acordat doar câteva zile să-și părăsească casele, iar unii dintre ei le-au incendiat.

XS
SM
MD
LG