Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice: început de campanie electorală cu Plahotniuc în prim-plan


Fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc la un miting în Chișinău, 9 iulie 2019, una dintre ultimele sale apariții publice înainte de a părăsi țara
Fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc la un miting în Chișinău, 9 iulie 2019, una dintre ultimele sale apariții publice înainte de a părăsi țara

Opinii ale jurnaliștilor Vitalie Călugăreanu și Alina Radu.

Editorialistul Vitalie Călugăreanu deschide lista evenimentelor relevante cu povestea lui Plahotniuc.

Retrospectiva săptămânii politice cu Vitalie Călugăreanu și Alina Radu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:12 0:00
Link direct

„În primul rând, s-a aflat că Vlad Plahotniuc a părăsit Statele Unite și că a fost adăpostit de unul din prietenii săi, Erdogan.”

Europa Liberă: Cât de adevărat ți se pare dumitale că Ministerul de Interne, procurorii au urmărit, mai bine decât Renato Usatîi, itinerariile lui Plahotniuc?

Vitalie Călugăreanu
Vitalie Călugăreanu

Vitalie Călugăreanu: „Eu nu cred în teorii din astea că a fost afectat procesul de reținere a lui Plahotniuc, pentru că dacă se dorea ca Vlad Plahotniuc să fie reținut, acțiunile procuraturii până la ieșirea lui Plahotniuc din Statele Unite ar fi trebuit să fie altele. Situația asta cu Plahotniuc este una ciudată, care mă convinge că nu există suficientă voință la nivelul procurorilor moldoveni ca Plahotniuc să fie reținut, nu există voință politică nici la nivelul președinției ca Plahotniuc să fie adus în această perioadă în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar Dodon a încercat să scoată din asta un folos de imagine minim și a zis că, vezi Doamne, asta-i dovadă că nimeni nu va scăpa de justiția moldoveană. Este dânsul învingător în meciul cu Plahotniuc sau, deocamdată, e remiză?

Sentimentul pe care îl am este că niște negocieri ar avea loc în momentul acesta între Plahotniuc și Dodon...
Vitalie Călugăreanu

Vitalie Călugăreanu: „Igor Dodon a făcut ceea ce știe să facă cel mai bine. El încearcă să exploateze în sens electoral orice acțiune. Eu cred că Plahotniuc nu iartă și cel mai probabil aceste frământări pe care le vedem ale fostului lider democrat probabil le vom vedea efectul până la alegerile prezidențiale, adică în foarte scurt timp. De exemplu, eu îmi amintesc că în 2019, la două săptămâni după ce Plahotniuc a vizitat România, tot s-a apropiat destul de tare de hotarele Republicii Moldova, atunci a căzut guvernul Maiei Sandu. Acum e interesant să urmărim dacă există, așa cum se spune, vreo înțelegere tacită între Plahotniuc și Dodon în sensul conjugării eforturilor în perspectiva alegerilor prezidențiale, ceea ce eu nu exclud. Sentimentul pe care îl am este că niște negocieri ar avea loc în momentul acesta între Plahotniuc și Dodon.”

Europa Liberă: Avertismentul de la partenerii occidentali are la bază îngrijorări întemeiate privind perspectiva unor alegeri libere și corecte?

Vitalie Călugăreanu: „Cel mai probabil, partenerii de dezvoltare au urmărit cum a demarat perioada electorală în Republica Moldova, cum s-au înregistrat moldovenii din diasporă și acolo s-a văzut că se încearcă chiar și la nivelul acesta un fel de trucaje care să-l favorizeze pe Igor Dodon, s-a văzut reacția legată de deschiderea multor secții de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului, care știm că de fiecare dată sunt folosiți contra cost în tot felul de meciuri electorale din Republica Moldova, dar cred că cel mai principal semnal pe care îl trag partenerii europeni este legat de tentativele de organizare a tot felul de carusele în procesul electoral și în sensul acesta eu știu că există semnale serioase de îngrijorare, pentru că deja s-au construit tot felul de mecanisme în teritoriu pentru ca aceste proceduri ilegale să funcționeze în ziua alegerilor, adică aceiași alegători să circule dintr-o secție de votare în alta. Tentația unora la Chișinău este foarte mare de a frauda aceste alegeri, astfel încât să rămână la putere.”

Alina Radu, directoarea „Ziarului de Gardă”, răspunde la aceeași întrebare: Ce evenimente i-au atras atenția și de ce?

„Câteva evenimente ne-au făcut să râdem plângând. E vorba desigur de reapariția știrilor despre Vlad Plahotniuc și faptul că ar fi trecut prin România, a ajuns în Turcia și s-ar pregăti să revină la Chișinău. Dacă ne uităm atent la știrile, comentariile și modul în care acest eveniment a apărut în viața publică, e mai trist. Să nu uităm că săptămâna anterioară, pe 25 septembrie, Dodon a avut o discuție cu Erdogan, a vorbit după asta și unul, și altul că s-a discutat despre relațiile bilaterale, dar nu a suflat nicio vorbă președintele Republicii Moldova despre faptul că Plahotniuc se află acolo, deși ulterior nu a negat că a știut.

Alina Radu
Alina Radu

Ce fel de președinte antioligarhic ești tu, ce fel de președinte care a promis să lupte cu corupția, dacă tu discuți cu Erdogan și nu informezi opinia publică despre efortul tău de a responsabiliza și de a aduce justiția la locul ei? Pentru că tu ca președinte anume aici poți să te implici, nu doar să taci atunci când niște profesori sunt puși cu forța într-un avion și trimiși, dar să discuți cum poți să aduci o persoană față de care sunt multe pretenții penale în Republica Moldova, nemaivorbind despre faptul că Dodon, în calitate de președinte, putea să discute și trebuia să discute despre situația profesorilor care au fost duși ilegal în Turcia, față de care sunt deja decizii ale Curții Europene pentru drepturile omului. E o pată, o rușine pe imaginea justiției Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că a venit de la Erdogan cu coada între vine, cum spun țăranii?

Alina Radu: „Cu siguranță nu doar cu coada între vine, dar bănuiesc că s-or fi discutat favoruri pentru Plahotniuc, dacă nu a suflat nicio vorbă despre Plahotniuc. Deci, pe 25 septembrie Dodon vorbește cu Erdogan, nu spune nimic și deja la începutul acestei săptămâni toată lumea politică este aruncată în aer de discuțiile că Plahotniuc e la Istanbul, că l-au vizitat diferiți politicieni, că merg la ei, că se ceartă avocații, juriștii, foștii premieri...”

Europa Liberă: Iar avocatul dânsului spune că el este relaxat...

Alina Radu: „Așa ar trebui să fie într-un stat în care justiția ar trebui să funcționeze, iar un președinte ar trebui să fie interesat, în primul rând, de combaterea corupției, că asta e cea mai mare problemă și desigur de funcționarea justiției? Ei bine, Igor Dodon nu s-a obosit să ne explice ce a discutat cu Erdogan, a abordat sau nu problema Plahotniuc sau a profesorilor turci, iar luni, pe 28 septembrie, președintele Republicii Moldova a avut o discuție – cu cine credeți? – cu Vladimir Putin.”

Europa Liberă: E un fel de banner electoral în format video.

Alina Radu: „Sigur! Și discuția a durat câteva secunde sau câteva minute, nu mai mult, dar gălăgia mediatică care s-a făcut a durat zile, că, vai de mine, s-a discutat cu Putin să dea motorină tocmai acum, în campanie electorală. Deci a doua zi Dodon a anunțat oficial că este candidat electoral și tot atunci s-a întâlnit cu șeful de la Lukoil să discute cum au să umble ei cu găleata de motorină pe la oameni pe care îi vor alege ei, declarând că acesta e ajutor de la Putin.

Cu ce ocazie un candidat electoral își permite aceste gesturi triste – să dai bătrânilor 900 de lei acolo și să dai țăranilor și agricultorilor care sunt secătuiți de o mulțime de probleme la discreție, la alegerea ta câte o gălețică de motorină? Altă problemă: de ce în pragul unei campanii prezidențiale tu ca președinte nu reușești să discuți cu oamenii importanți pentru Republica Moldova, dar discuți non-stop cu dictatori, Putin, Erdogan și l-a mai felicitat pe Lukașenka?

Deci, cam aceasta-i lista de oameni pe care el îi consideră importanți pentru cetățenii Republicii Moldova. De ce nu se uită el unde fug și unde vor să fugă oamenii rămași în Republica Moldova? Majoritatea fug și vor să mai fugă în statele europene, acolo unde există standarde înalte de viață. Și atunci, unde-i dialogul președintelui cu Suedia, Finlanda, Italia, Germania, Franța, o mulțime de state de la care Republica Moldova nu doar că primește ajutor, unde locuiesc cetățenii Republicii Moldova, dar de unde am putea învăța ce înseamnă democrație, standarde de viață, calitatea vieții pentru toți cetățenii, nu doar pentru acoliții politici ai președintelui?”

Europa Liberă: Poate a încercat, poate i s-a închis ușa în nas? Nu avem de unde să știm.

Alina Radu: „Atunci nu mai candidezi la alt termen. Eu sunt sigură că a încercat și nu a reușit, pentru că nu a știut cum, nu a putut, nu a avut abilități și capacități și nu a avut o agendă sinceră și, precum cer actele semnate între Republica Moldova și Uniunea Europeană, nu a îndeplinit anumite angajamente privind transparența și libertatea justiției și combaterea corupției. Sigur că nu poți să încerci așa, doar de ochii lumii, ca să încerci să ai relații cu niște state unde democrația e o valoare, trebuie să muncești pentru această democrație în statul tău și dacă nu ai reușit, pur și simplu spui că nu ai reușit și te dai la o parte, să încerce alții să facă.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG